pieczona szynka jagnięca w polewie miodowej

miękkie, soczyste mięso w słodkiej polewie-idealne na Nowy Rok! Sos miętowy jest idealny do tej jagnięciny. Jagnięcinę można przyjmować zarówno z kością, jak i bez niej. Rustykalne ziemniaki pieczone w piekarniku z przyprawami nadają się do dekoracji.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 13 g
tłuszcze 32 % 11 g
węglowodany 29 % 10 g
205 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek i pokrój wzdłuż na 2 części. Pokrój łodygi tymianku na 2-3 części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Baraninę umyć, osuszyć. Użyj noża, aby nakłuć całą powierzchnię mięsa i posyp czosnkiem i tymiankiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp mięso solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Lukier.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz wino z miodem, zagotuj i gotuj, mieszając, na małym ogniu, 7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Polej jagnięcinę glazurą i wróć do piekarnika na kolejne 25-30 minut w temperaturze 180°C, okresowo podlewając sok z dna formy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj gotowe mięso folią i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie pokrój w plastry.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal / 100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy