pieczona szynka jagnięca w polewie miodowej
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Obierz czosnek i pokrój wzdłuż na 2 części. Pokrój łodygi tymianku na 2-3 części.
Krok 3:
Baraninę umyć, osuszyć. Użyj noża, aby nakłuć całą powierzchnię mięsa i posyp czosnkiem i tymiankiem.
Krok 4:
Posyp mięso solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek.
Krok 5:
Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.
Krok 6:
Lukier.
Krok 7:
Połącz wino z miodem, zagotuj i gotuj, mieszając, na małym ogniu, 7 minut.
Krok 8:
Polej jagnięcinę glazurą i wróć do piekarnika na kolejne 25-30 minut w temperaturze 180°C, okresowo podlewając sok z dna formy.
Krok 9:
Przykryj gotowe mięso folią i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie pokrój w plastry.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal / 100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g