skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotujemy do tego kruche ciasto:
- rozłożyć zmiękczone masło do miski, wlać cukier, natrzeć łyżką stołową;
- rozbij jajko na powstałą masę, ubij ręczną trzepaczką;
- tutaj przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, zagniataj miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk.
2. Ciasto umieszczamy w naczyniu do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy rękami na dnie, tworzymy niską stronę. Wysyłamy formularz do lodówki, a tymczasem zajmiemy się nadzieniem.
3. Moje gruszki, obieramy, wycinamy rdzeń z nasionami, kroimy gruszki w plasterki, układamy na podstawie, którą wcześniej wyjmujemy z lodówki. Wysyłamy formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 10 minut.
4. W rondelku z grubym dnem rozprowadzamy żółtka, wlewamy cukier, mąkę i cukier waniliowy, mieszamy do uzyskania gładkości. Następnie wlej mleko, ubij ręczną trzepaczką, wyślij na średni ogień i ciągle mieszając, zagotuj krem, gotuj przez 1-2 minuty i usuń z ognia.
5. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, za pomocą łyżki rozprowadzamy krem równą warstwą na gruszkach, wracamy do piekarnika na 25-30 minut.
niech ciasto ostygnie, a następnie podawaj.
słodkiej herbaty dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g