tarta gruszkowa

Poczęstuj swoich krewnych pachnącym tartą owocową! Tarta gruszkowa to niezrównana uczta, łatwa i szybka w przygotowaniu. Ciasto kruche służy jako rodzaj bazy dla owoców i kremu. Warto zauważyć, że takie wypieki należy pokroić na kawałki dopiero po całkowitym ostygnięciu. Na gorąco nadzienie nie jest całkowicie gęste i nie da się uzyskać pięknego, równego kawałka.
aleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 15 % 5 g
węglowodany 76 % 25 g
159 kcal
IG: 24 / 0 / 76

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Przygotujemy do tego kruche ciasto:

- rozłożyć zmiękczone masło do miski, wlać cukier, natrzeć łyżką stołową;

- rozbij jajko na powstałą masę, ubij ręczną trzepaczką;

- tutaj przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, zagniataj miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk.

2. Ciasto umieszczamy w naczyniu do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy rękami na dnie, tworzymy niską stronę. Wysyłamy formularz do lodówki, a tymczasem zajmiemy się nadzieniem.

3. Moje gruszki, obieramy, wycinamy rdzeń z nasionami, kroimy gruszki w plasterki, układamy na podstawie, którą wcześniej wyjmujemy z lodówki. Wysyłamy formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 10 minut.

4. W rondelku z grubym dnem rozprowadzamy żółtka, wlewamy cukier, mąkę i cukier waniliowy, mieszamy do uzyskania gładkości. Następnie wlej mleko, ubij ręczną trzepaczką, wyślij na średni ogień i ciągle mieszając, zagotuj krem, gotuj przez 1-2 minuty i usuń z ognia.

5. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, za pomocą łyżki rozprowadzamy krem równą warstwą na gruszkach, wracamy do piekarnika na 25-30 minut.

niech ciasto ostygnie, a następnie podawaj.

słodkiej herbaty dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy