skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Weź masło 150gr. i ubij ze 150gr. Sahara. Dodaj jajka i kontynuuj ubijanie, aż będzie gładkie. Dodaj miód i ubij naszą masę przez kolejne 3 minuty, a następnie dodaj 300gr. śmietanę i dobrze wymieszaj.
Krok 2:

Oddzielnie wlej proszek do pieczenia do mąki i wymieszaj. Dodaj mąkę do kremowej masy i zagniataj ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do plasteliny i nie przyklejać się do rąk.
Krok 3:

Podziel ciasto na sześć równych części. Rozwałkuj każdą część na pergaminie do pożądanej średnicy. Wziąłem spód z dzielonej formy 22 centymetrów. Grubość ciasta wynosi 3-5 mm.
Krok 4:

Ciasta wraz z pergaminem układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza przez 10-12 minut.
Krok 5:

Dodaj 60gr do mleka. cukru i doprowadzić do wrzenia. To będzie nasza impregnacja do ciast.
Krok 6:

Gdy ciasta ostygną, przygotuj krem. 350gr. ubij masło z gotowanym skondensowanym mlekiem, dodaj 150gr. śmietana.
Krok 7:

Składanie ciasta. Każde ciasto impregnujemy impregnatem mlecznym i smarujemy kremem. Udekoruj startą czekoladą i włóż ciasto do lodówki na noc.
Krok 8:

Możesz podać natychmiast, ale lepiej, aby ciasto stało w lodówce, aby namoczyć śmietaną. Dziękuję za obejrzenie i przeczytanie mojego przepisu. Do widzenia wszystkim i miłej herbaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g


