ciasto Rydzyk po wiejsku

oferuję swój przepis na wiejskie ciasto Rydzyk.
alexey3692Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 27 % 18 g
węglowodany 64 % 42 g
354 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź masło 150gr. i ubij ze 150gr. Sahara. Dodaj jajka i kontynuuj ubijanie, aż będzie gładkie. Dodaj miód i ubij naszą masę przez kolejne 3 minuty, a następnie dodaj 300gr. śmietanę i dobrze wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddzielnie wlej proszek do pieczenia do mąki i wymieszaj. Dodaj mąkę do kremowej masy i zagniataj ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do plasteliny i nie przyklejać się do rąk.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podziel ciasto na sześć równych części. Rozwałkuj każdą część na pergaminie do pożądanej średnicy. Wziąłem spód z dzielonej formy 22 centymetrów. Grubość ciasta wynosi 3-5 mm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasta wraz z pergaminem układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza przez 10-12 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj 60gr do mleka. cukru i doprowadzić do wrzenia. To będzie nasza impregnacja do ciast.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasta ostygną, przygotuj krem. 350gr. ubij masło z gotowanym skondensowanym mlekiem, dodaj 150gr. śmietana.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Składanie ciasta. Każde ciasto impregnujemy impregnatem mlecznym i smarujemy kremem. Udekoruj startą czekoladą i włóż ciasto do lodówki na noc.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Możesz podać natychmiast, ale lepiej, aby ciasto stało w lodówce, aby namoczyć śmietaną. Dziękuję za obejrzenie i przeczytanie mojego przepisu. Do widzenia wszystkim i miłej herbaty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy