babeczki z kardamonem
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami: cukrem, solą, kardamonem.
Krok 3:
Ubite jajko wymieszaj z wodą i olejem roślinnym.
Krok 4:
Wlej suche składniki do płynnej mieszanki i dokładnie wymieszaj. Ciasto jest płynne.
Krok 5:
Formy wypełniamy ciastem na 2/3 wysokości.
Krok 6:
Piecz babeczki w temperaturze 180 stopni. około 25-30 minut do rumieńca. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem.
Krok 7:
Pachnące babeczki są gotowe. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g