plasterek mleka

nie wiesz, co by zjeść? Przygotuj słodki deser! Plasterek mleka to bardzo delikatne ciasto, które zachwyci nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Przygotowanie takiego przysmaku jest dość proste, podstawą jest biszkopt, a nadzieniem jest miękki kremowy suflet miodowy.
lika7Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 10 g
tłuszcze 24 % 13 g
węglowodany 58 % 32 g
289 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

1. Jajka dzielimy na białka i żółtka, żółtka ubijamy cukrem za pomocą miksera białego.

2. Przesiej mąkę ze skrobią do powstałej bujnej masy, delikatnie wymieszaj ruchami od góry do dołu. Następnie przesiać proszek kakaowy, ponownie wymieszać.

3. Białka ubijamy mikserem do mocnych, stabilnych szczytów, układamy w kawałkach ciasta, za każdym razem dobrze mieszamy.

4. Blachę do pieczenia (dużą, 20 * 30 cm) wykładamy pergaminem, układamy ciasto, wyrównujemy. Piec biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

5. Wlej żelatynę do gorącego mleka, mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.

6. Rozpuść miód w kuchence mikrofalowej do stanu płynnego, połącz go ze skondensowanym mlekiem, wymieszaj.

7. Ubij dobrze schłodzoną śmietanę, aż będzie puszysta mikserem natychmiast przy minimalnej prędkości, stopniowo zwiększając ją.

8. Łączymy mieszankę skondensowanego miodu z bitą śmietaną, wlewamy żelatynę rozcieńczoną w mleku, delikatnie mieszamy.

9. Wysyłamy krem do lodówki na 10 minut, aby zgęstniał, przeciąć biszkopt na pół.

10. Na jednej części herbatnika rozprowadź cały krem, przykryj drugą częścią, Wyślij do lodówki na 20 minut.

11. Pokrój biszkopt na cztery paski, posmaruj wstępnie rozpuszczoną czekoladą.

ciasto jest gotowe, aby zadowolić swoim smakiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy