skład / składniki
metoda gotowania
1. Jajka dzielimy na białka i żółtka, żółtka ubijamy cukrem za pomocą miksera białego.
2. Przesiej mąkę ze skrobią do powstałej bujnej masy, delikatnie wymieszaj ruchami od góry do dołu. Następnie przesiać proszek kakaowy, ponownie wymieszać.
3. Białka ubijamy mikserem do mocnych, stabilnych szczytów, układamy w kawałkach ciasta, za każdym razem dobrze mieszamy.
4. Blachę do pieczenia (dużą, 20 * 30 cm) wykładamy pergaminem, układamy ciasto, wyrównujemy. Piec biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
5. Wlej żelatynę do gorącego mleka, mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.
6. Rozpuść miód w kuchence mikrofalowej do stanu płynnego, połącz go ze skondensowanym mlekiem, wymieszaj.
7. Ubij dobrze schłodzoną śmietanę, aż będzie puszysta mikserem natychmiast przy minimalnej prędkości, stopniowo zwiększając ją.
8. Łączymy mieszankę skondensowanego miodu z bitą śmietaną, wlewamy żelatynę rozcieńczoną w mleku, delikatnie mieszamy.
9. Wysyłamy krem do lodówki na 10 minut, aby zgęstniał, przeciąć biszkopt na pół.
10. Na jednej części herbatnika rozprowadź cały krem, przykryj drugą częścią, Wyślij do lodówki na 20 minut.
11. Pokrój biszkopt na cztery paski, posmaruj wstępnie rozpuszczoną czekoladą.
ciasto jest gotowe, aby zadowolić swoim smakiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Miód - 400 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g