skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź250 gramów mąki, 250 gramów cukru, 180 ml.mleka,150 gramów masła,10 gramów.proszek do pieczenia, 10gr.cukru waniliowego, 25 gramów kakao, szczypta soli.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przesiej przez sitko.następnie dodaj cukier sól.wszystko wymieszać.to będzie sucha baza do ciasta.
Krok 3:
Masło 150gr.roztop, ubij jajka, dodaj 150 ml.mleko.Wszystko wymieszać.
Krok 4:
Stopniowo wlewając płynną mieszaninę do suchej wymieszać.Otrzymasz ciasto.Weź1 / 3część ciasta dodaj 25gr.kakao i 30 ml. mleka.wymieszać.Otrzymasz ciemne ciasto.
Krok 5:
Wlej białe i ciemne ciasto na przemian do wysmarowanej formy za pomocą chochli i tak dalej, aż ciasto się skończy.Białe ciasto powinno być więcej niż ciemne.
Krok 6:
Następnie za pomocą cienkiego drewnianego patyczka lub wykałaczki nałóż wzór na powierzchnię ciasta ,rysując linie.Oto, co mi się udało.Piec w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez 40-45 minut
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g