skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Żółtka wymieszać z cukrem, dodać miękkie masło, zetrzeć.
Krok 2:
Dodaj wanilinę, szczyptę soli, mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Podziel ciasto na 2 części. Dodaj kakao do jednego.
Krok 4:
Dobrze zagnieść i wysłać bułki do lodówki na pół godziny.
Krok 5:
Jasne ciasto rozwałkować na warstwę o grubości 5-7 mm. wyciąć kółka szklanką o średnicy 5 cm. przełożyć kółka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Krok 6:
Za pomocą zakrętki z plastikowej butelki w każdym kółku wyciśnij wgłębienie, ale nie do końca.
Krok 7:
Zrób 2 lub 4 otwory w środku rurki.
Krok 8:
Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 15 minut.
Krok 9:
Gotowe ciasteczka & quot; guziki & quot; całkowicie ostudzić. Smacznego!
przepis na te ciasteczka jest bardzo prosty i myślę, że wielu już je zrobiło. Ja też postanowiłam spróbować. Prosty i oryginalny pomysł. Ciasteczka "guziki" okazują się jak prawdziwe. Dzieci będą zachwycone.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g