skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników. Z góry wyjmujemy jajka, kefir, masło i mleko z lodówki.
Krok 2:
Ubij jajka mikserem z cukrem.
Krok 3:
Ubijaj, aż ten ostatni całkowicie się rozpuści.
Krok 4:
Wlej olej roślinny i kefir do mieszanki jajecznej, wymieszaj.
Krok 5:
W innej głębszej misce połącz suche składniki: przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Jeśli nie ma proszku do pieczenia, soda gaszona octem może być doskonałą alternatywą.
Krok 6:
Wlej płynną mieszaninę do suchej, mieszaj, aż uzyskasz jednorodną gęstą mieszaninę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wlej ciasto do natłuszczonej formy, wyrównaj je na powierzchni wilgotną łyżką.
Krok 7:
Pieczemy biszkopt przez około 40 minut, sprawdzamy gotowość drewnianą wykałaczką.
Krok 8:
Schłodź biszkopt, pokrój go na dwa ciasta. Jeśli biszkopt okaże się ze zjeżdżalnią, lepiej go odciąć, aby ciasto nie okazało się ukośne.
Krok 9:
Przygotuj krem: wlej mleko do rondla z grubym dnem, dodaj jajka, cukier i przesianą mąkę. Mąkę wsypujemy częściami, ciągle mieszając płyn, aby nie powstały grudki. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, ciągle mieszając łyżką, aby mieszanina nie przypaliła się do dna.
Krok 10:
Po zagęszczeniu usuń krem z ognia, dodaj zmiękczone masło pokrojone na kawałki.
Krok 11:
Szybko wymieszaj, aby całkowicie wymieszać z mieszanką.
Krok 12:
Rozłóż jedno ciasto w dzielonej formie, napełnij je kremem, połóż drugie na wierzchu.
Krok 13:
Wkładamy półfabrykat do lodówki, aby krem zestalił się na 3 godziny, najlepiej na noc. W tym czasie ciasto jest namoczone.
Krok 14:
Przygotowanie glazury. W rondelku z grubym dnem kładziemy gorzką czekoladę połamaną na małe kawałki, wlewamy mleko. Ciągle mieszając łyżką, rozpuść go na małym ogniu, aż będzie gładki. Wyjmujemy ciasto z lodówki, polewamy je lukrem i ponownie wysyłamy do lodówki, aby czekolada całkowicie zamarzła.
Krok 15:
Wyjmij ciasto z formy. Ciasto dekorujemy plasterkami mandarynki z Marmolady. Podajemy do stołu. Okazuje się bardzo smaczny.
Krok 16:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Marmolada - 322 kcal/100g