ciasto kefirowe Fantastyczne

naprawdę fantastyczne ciasto! Nie bez powodu to ciasto nazywa się "fantazją". Przygotowuje się go bardzo prosto i szybko, składniki są proste i niedrogie, a okazuje się niesamowicie smaczne. Takie ciasto można bezpiecznie podawać na każde wakacje. I nawet początkująca gospodyni sobie z tym poradzi, biszkopt w każdym przypadku dobrze się podniesie, okaże się porowaty i wilgotny, nawet nie wymagając dodatkowej impregnacji, a krem nada ciastu szczególną delikatność i przyjemną słodycz.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 67 % 38 g
288 kcal
IG: 5 / 5 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników. Z góry wyjmujemy jajka, kefir, masło i mleko z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka mikserem z cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubijaj, aż ten ostatni całkowicie się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny i kefir do mieszanki jajecznej, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W innej głębszej misce połącz suche składniki: przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Jeśli nie ma proszku do pieczenia, soda gaszona octem może być doskonałą alternatywą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej płynną mieszaninę do suchej, mieszaj, aż uzyskasz jednorodną gęstą mieszaninę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wlej ciasto do natłuszczonej formy, wyrównaj je na powierzchni wilgotną łyżką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pieczemy biszkopt przez około 40 minut, sprawdzamy gotowość drewnianą wykałaczką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodź biszkopt, pokrój go na dwa ciasta. Jeśli biszkopt okaże się ze zjeżdżalnią, lepiej go odciąć, aby ciasto nie okazało się ukośne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj krem: wlej mleko do rondla z grubym dnem, dodaj jajka, cukier i przesianą mąkę. Mąkę wsypujemy częściami, ciągle mieszając płyn, aby nie powstały grudki. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, ciągle mieszając łyżką, aby mieszanina nie przypaliła się do dna.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po zagęszczeniu usuń krem z ognia, dodaj zmiękczone masło pokrojone na kawałki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Szybko wymieszaj, aby całkowicie wymieszać z mieszanką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż jedno ciasto w dzielonej formie, napełnij je kremem, połóż drugie na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wkładamy półfabrykat do lodówki, aby krem zestalił się na 3 godziny, najlepiej na noc. W tym czasie ciasto jest namoczone.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przygotowanie glazury. W rondelku z grubym dnem kładziemy gorzką czekoladę połamaną na małe kawałki, wlewamy mleko. Ciągle mieszając łyżką, rozpuść go na małym ogniu, aż będzie gładki. Wyjmujemy ciasto z lodówki, polewamy je lukrem i ponownie wysyłamy do lodówki, aby czekolada całkowicie zamarzła.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmij ciasto z formy. Ciasto dekorujemy plasterkami mandarynki z Marmolady. Podajemy do stołu. Okazuje się bardzo smaczny.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Marmolada - 322   kcal/100g

Podobne przepisy