skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz cebulę i marchewkę, umyj, pokrój warzywa w plasterki.
2. Umieść kawałek folii w naczyniu do pieczenia, posmaruj olejem roślinnym, rozłóż przygotowane warzywa.
3. Myjemy Kupidyna, czyścimy łuski, przecinamy brzuch i usuwamy wnętrzności, a także usuwamy ciemne.
4. Obierz czosnek, wyciśnij przez prasę bezpośrednio do brzucha, a następnie sól i pieprz wnętrze ryby.
5. Wlej kolendrę, zirę, bazylię, czerwoną paprykę do moździerza, zmiel tłuczkiem.
6. Smarujemy tuszę Kupidyna olejem roślinnym, umieszczamy ją na "poduszce" warzywnej, trochę solimy i posypujemy przyprawami z moździerza.
7. Pakujemy folię i wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy rybę przez 40 minut.
8. Podawaj rybę na talerzu, układając razem z nią pieczone warzywa, dekorując do smaku.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Biały Kupidyn - 134 kcal/100g