zamknięte ciasto z kurczakiem

pyszne ciasto z solonym nadzieniem dla miłośników pieczenia! Zamknięte ciasto z kurczakiem lepiej gotować z ciasta francuskiego, wtedy okazuje się dużo nadzienia, a skorupa jest bardzo cienka, chrupiąca, rumiana. Udka z kurczaka nadają się jako nadzienie do tego ciasta, ich mięso jest bardziej soczyste, w rezultacie danie nie będzie mdłe.
LesiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 33 % 15 g
węglowodany 47 % 21 g
256 kcal
IG: 19 / 81 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

moje nogi, usuń skórę, oddziel mięso od kości, pokrój na dowolne kawałki, ale nie za duże. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę. Obierz cebulę, umyj, osusz, posiekaj nożem. Połącz ziemniaki, kurczaka i cebulę w misce, sól, pieprz, wymieszaj.

rozwałkuj ciasto na dwie cienkie warstwy, koncentrując się na naczyniu do pieczenia. Umieszczamy jedną warstwę w formie, równomiernie rozprowadzamy nadzienie na cieście, pozostawiając puste krawędzie około 3-4 cm, pokrywamy nadzienie drugą warstwą ciasta, podnosimy dolną warstwę ciasta i ściskamy krawędzie. Wysyłamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut.

podawaj na stole w ciepłej formie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy