Ciasto Walentynkowe

zaskoczenie ukochanej pyszną, piękną i słodką Walentynką jest łatwe! Ten wspaniały produkt cukierniczy sprawi radość ukochanej osobie na Walentynki. Ciasto białkowe elegancko łączy się z galaretką z czarnej porzeczki, sosem czekoladowym i dekoracją marshmerllow. Możesz podawać z winem, gałką lodów waniliowych lub herbatą.
ElenAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 5 - 11 lutego

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 26 % 18 g
węglowodany 69 % 48 g
360 kcal
IG: 4 / 4 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ubij białko z cukrem i cukrem waniliowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Delikatnie wymieszaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia z białkiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, aż się zarumieni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij gotowy produkt z formy i ostudź.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby zrobić galaretkę, musisz wyjąć jagody czarnej porzeczki z zamrażarki i rozmrozić je.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel jagody wraz z cukrem w puree za pomocą blendera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Żelatynę zalać wodą i wstawić do kuchenki mikrofalowej na 1 minutę, aby doprowadzić ją do stanu płynnego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz puree z jagodami z żelatyną i wlej do formy do zestalenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby przygotować dekorację, wymieszaj marshmerllow z masłem i mlekiem, włóż do kuchenki mikrofalowej na 3 minuty do rozpuszczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj powstałą płynną masę, aby nie było grudek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej masę do formy do zestalenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do sosu rozpuść czekoladę z masłem. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Aby zebrać ciasto, przenieś ciasto na odpowiedni talerz.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Polej ciasto sosem czekoladowym, po schłodzeniu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ułóż galaretkę z czarnej porzeczki na wierzchu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Udekoruj produkt zamrożonym marshmerllow i posypką cukierniczą.

galaretkę z jagód można zrobić z wyprzedzeniem, aby zaoszczędzić czas. Możesz zrobić to samo z warstwą marshmerllow. Wtedy wystarczy upiec ciasto, które jest łatwe i możesz szybko złożyć ciasto.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Świeżo mrożona czarna porzeczka - 44   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g
  • Marshmallow - 328   kcal/100g

Podobne przepisy