skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Buraki piec lub gotować. Ciasto rozmrozić wcześniej /zwykle wyjmuję z zamrażarki i zostawiam na noc w lodówce/.
Krok 2:
Stół i ciasto lekko odkurzyć mąką. Ciasto rozwałkować w jednym kierunku / ostrożnie / o grubości około 5-7mm. wałkiem lub nożem Wytnij prostokąty o wygodnym rozmiarze. Z pozostałego ciasta pokrój paski.
Krok 3:
Ułóż prostokąty na blasze do pieczenia. Nasmaruj połączenia wodą i przymocuj boki. Przykryj serwetką i pozostaw na około 10 minut do sprawdzenia. Następnie posmaruj wierzch jajkiem / często smaruję tylko olejem roślinnym/.
Krok 4:
Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 18 minut - na złoty kolor. Przykryj serwetką i ostudź.
Krok 5:
Przygotuj nadzienie : drobno zetrzyj schłodzone buraki, drobno posiekaj czosnek, filety śledziowe, dodaj majonez i wymieszaj.
Krok 6:
Włóż nadzienie do pudełek, udekoruj górę plasterkiem śledzia i ziołami. Smacznego !
nadzienie można zmienić na dowolne: warzywne, mięsne, rybne lub słodkie, ale ciasto francuskie bez drożdży jest bardziej odpowiednie dla słodkich.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe Francuskie - 362 kcal/100g