Puff pudełka z nadzieniem

ulubiona przekąska zarówno dla dorosłych, jak i dzieci, gotuj szybko! Ozdobi świąteczny stół, jest niezbędny w codziennym menu ze względu na smak i wszechstronność. W domu możesz zrobić prawie każde ciasto, ale wolę wziąć gotowe ciasto francuskie i tylko dobrej jakości i znanych producentów. Takie ciasto powinno zawsze znajdować się w zamrażarce i pomoże Ci więcej niż raz z nadzieniami i bez !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 34 % 15 g
węglowodany 50 % 22 g
248 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Buraki piec lub gotować. Ciasto rozmrozić wcześniej /zwykle wyjmuję z zamrażarki i zostawiam na noc w lodówce/.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Stół i ciasto lekko odkurzyć mąką. Ciasto rozwałkować w jednym kierunku / ostrożnie / o grubości około 5-7mm. wałkiem lub nożem Wytnij prostokąty o wygodnym rozmiarze. Z pozostałego ciasta pokrój paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż prostokąty na blasze do pieczenia. Nasmaruj połączenia wodą i przymocuj boki. Przykryj serwetką i pozostaw na około 10 minut do sprawdzenia. Następnie posmaruj wierzch jajkiem / często smaruję tylko olejem roślinnym/.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 18 minut - na złoty kolor. Przykryj serwetką i ostudź.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj nadzienie : drobno zetrzyj schłodzone buraki, drobno posiekaj czosnek, filety śledziowe, dodaj majonez i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż nadzienie do pudełek, udekoruj górę plasterkiem śledzia i ziołami. Smacznego !

nadzienie można zmienić na dowolne: warzywne, mięsne, rybne lub słodkie, ale ciasto francuskie bez drożdży jest bardziej odpowiednie dla słodkich.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe Francuskie - 362   kcal/100g

Podobne przepisy