skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto & quot; czerwony aksamit": Przesiej mąkę do miski, dodaj sodę, proszek do pieczenia, sól i 1 łyżkę.l proszek kakaowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 2:
W innej głębokiej misce rozbijamy 3 jajka, dodajemy cukier, ubijamy mikserem z dużą prędkością przez 3 minuty, aż do wybielenia. Wlej olej roślinny i wymieszaj.
Krok 3:
W kefirze rozpuść czerwony barwnik spożywczy i wymieszaj. Wlej czerwony kefir do miski z jajkami. Wymieszaj mikserem. W dwóch etapach dodaj suche składniki do czerwonego ciasta i wymieszaj.
Krok 4:
Naczynie do pieczenia (średnica 25-27 cm) posmaruj masłem i wlej połowę ciasta. Ciasto wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Gotowość ciast sprawdzamy wykałaczką-powinna być sucha (w żadnym wypadku nie suszyć biszkoptu). Pieczemy również drugie ciasto.
Krok 5:
Przystępujemy do przygotowania kremu. Ubij mascarpone (ser śmietankowy) i cukier puder mikserem. Do innej miski wlewamy bardzo zimną śmietanę, ubijamy do stabilnych szczytów. Wymieszaj śmietanę z bitym serem śmietankowym.
Krok 6:
Odetnij boki i górę obu ciast. Pokrój biszkopt na okruchy.
Krok 7:
Dolne ciasto obficie smarujemy kremem i przykrywamy drugim ciastem. Wierzch i boki ciasta smarujemy również kremem. Ciasto biszkoptowe z kremem śmietankowym posypujemy kruszonką i dekorujemy w razie potrzeby.
Krok 8:
Wysyłamy ciasto "czerwony aksamit" do lodówki na kilka godzin lub na noc. Smacznego!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g