ciasto-serce czerwony aksamit

ciasto z czerwonego aksamitu zaskoczy wszystkich i stanie się jednym z ulubionych ciast! Piękny, pyszny, delikatny.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 40 % 25 g
węglowodany 52 % 33 g
376 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto & quot; czerwony aksamit": Przesiej mąkę do miski, dodaj sodę, proszek do pieczenia, sól i 1 łyżkę.l proszek kakaowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W innej głębokiej misce rozbijamy 3 jajka, dodajemy cukier, ubijamy mikserem z dużą prędkością przez 3 minuty, aż do wybielenia. Wlej olej roślinny i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W kefirze rozpuść czerwony barwnik spożywczy i wymieszaj. Wlej czerwony kefir do miski z jajkami. Wymieszaj mikserem. W dwóch etapach dodaj suche składniki do czerwonego ciasta i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Naczynie do pieczenia (średnica 25-27 cm) posmaruj masłem i wlej połowę ciasta. Ciasto wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Gotowość ciast sprawdzamy wykałaczką-powinna być sucha (w żadnym wypadku nie suszyć biszkoptu). Pieczemy również drugie ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przystępujemy do przygotowania kremu. Ubij mascarpone (ser śmietankowy) i cukier puder mikserem. Do innej miski wlewamy bardzo zimną śmietanę, ubijamy do stabilnych szczytów. Wymieszaj śmietanę z bitym serem śmietankowym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odetnij boki i górę obu ciast. Pokrój biszkopt na okruchy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dolne ciasto obficie smarujemy kremem i przykrywamy drugim ciastem. Wierzch i boki ciasta smarujemy również kremem. Ciasto biszkoptowe z kremem śmietankowym posypujemy kruszonką i dekorujemy w razie potrzeby.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wysyłamy ciasto "czerwony aksamit" do lodówki na kilka godzin lub na noc. Smacznego!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy