pieczone udka z kurczaka w marynacie

w rezultacie podudzia są miękkie i delikatne w smaku. Najprostszą i najsmaczniejszą rzeczą, jaką możesz szybko ugotować, jest pieczenie kurczaka w piekarniku. Podudzia w marynacie można przygotować bez większych kłopotów i długiego przygotowania, a wynik w każdym przypadku zawsze będzie pozytywny. Jako dodatek zrobiłam spaghetti. Możesz również ugotować makaron, ryż, ziemniaki lub kaszę gryczaną.
LudmiłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 14 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 7 % 2 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

na początek cebula natru na grubej tarce.

umyte i wysuszone podudzia wkładam do wygodnej miski, dodaję do nich cebulę, przepuszczam czosnek przez prasę, dodaję wszystkie przyprawy, olej roślinny, sok z cytryny, sól do smaku i dobrze mieszam rękami.

przykrywam golenie folią spożywczą i odkładam w umiarkowanie ciepłe miejsce na 2 godziny. Możesz zostawić na noc w lodówce.

po odpowiednim czasie smaruję naczynie do pieczenia olejem roślinnym, rozprowadzam marynowane podudzia, przykrywam folią i wysyłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40-45 minut.

aby utworzyć złotą skórkę, 5-10 minut przed gotowaniem, usuń folię i kontynuuj gotowanie na złoty kolor.

szczegóły i szczegóły gotowania zobacz mój krótki film powyżej. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy