ciasto jabłkowe z ciasta maślanego
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Ciasto maślane dzieli się na dwie części, jedną część zwija się w warstwę zgodnie ze średnicą naczynia do pieczenia. Obficie posmaruj formę masłem, umieść w niej podstawę ciasta.
2. Jabłka umyć, wydrążyć z nasionami, zetrzeć na tarce, posypać cukrem i cynamonem.
3. Z pozostałego ciasta wykonujemy dekorację ciasta, w tym celu rozwałkujemy ciasto cienko, część kroimy w paski, a część w kółka. Z pasków robimy warkocze, a z kół - róże, układamy puste miejsca na nadzieniu.
4. Smarujemy powierzchnię ciasta żółtkiem i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy na piękny złoty kolor.
niech ciasto ostygnie i podawaj.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Maślane wypieki - 300 kcal/100g
- Rożki maślane z mąki pszennej - 347 kcal/100g
- Babeczka zwyczajna - 288 kcal/100g
- Muffin z powidłami - 287 kcal/100g
- Ciasto maślane - 304 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g