bułeczki z ciasta maślanego z cukrem

upiecz bułeczki na herbatę! Proste i bardzo smaczne! Bułeczki z ciasta maślanego z cukrem to świetna uczta dla gości i krewnych. Bułki są miękkie, dla większej słodyczy można zwiększyć ilość cukru. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika i może się różnić, musisz skupić się na pięknej złotej skórce.
tusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 22 % 14 g
węglowodany 71 % 46 g
325 kcal
IG: 2 / 83 / 15

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Rozwałkuj ciasto maślane w prostokątną warstwę.

2. Roztop masło, posmaruj nim powierzchnię ciasta, a następnie posyp cukrem i cynamonem.

3. Ciasto zwijamy w rolkę,a następnie kroimy na kawałki.

4. Rozłóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut.

5. Po upływie określonego czasu wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez pół godziny.

podawaj bułeczki do herbaty, poczęstuj się dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Maślane wypieki - 300   kcal/100g
  • Rożki maślane z mąki pszennej - 347   kcal/100g
  • Babeczka zwyczajna - 288   kcal/100g
  • Muffin z powidłami - 287   kcal/100g
  • Ciasto maślane - 304   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy