ciasto maślane z dżemem

aromatyczne ciasto z dżemem w pośpiechu! Ciasto maślane to świetna opcja na ucztę dla krewnych! Jako nadzienie możesz użyć dowolnego dżemu, tylko powinien być jak najgrubszy. Jeśli używasz gotowego ciasta, przygotowanie tego przysmaku jest podwójnie przyjemne, ponieważ czas jest prawie o połowę krótszy.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 72 % 44 g
299 kcal
IG: 0 / 68 / 32

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Ciasto maślane dzieli się na trzy części, jedną rozwałkowujemy na warstwę odpowiadającą średnicy formy.

2. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, umieść w nim warstwę ciasta, posmaruj dżemem.

3. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy jak pierwszą, wkładamy do formy, smarujemy dżemem.

4. Z pozostałego ciasta wykonujemy paski, układamy je kratką na powierzchni ciasta, używamy kilku pasków do warkocza, który układamy na obwodzie.

5. Pozostaw ciasto w cieple na 25 minut.

6. Rozbij jajko na miskę, ubij widelcem, posmaruj nim powierzchnię ciasta i wyślij do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 45 minut.

oto, co okazało się przystojniakiem! Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Maślane wypieki - 300   kcal/100g
  • Rożki maślane z mąki pszennej - 347   kcal/100g
  • Babeczka zwyczajna - 288   kcal/100g
  • Muffin z powidłami - 287   kcal/100g
  • Ciasto maślane - 304   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g

Podobne przepisy