ciasto maślane z dżemem
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Ciasto maślane dzieli się na trzy części, jedną rozwałkowujemy na warstwę odpowiadającą średnicy formy.
2. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, umieść w nim warstwę ciasta, posmaruj dżemem.
3. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy jak pierwszą, wkładamy do formy, smarujemy dżemem.
4. Z pozostałego ciasta wykonujemy paski, układamy je kratką na powierzchni ciasta, używamy kilku pasków do warkocza, który układamy na obwodzie.
5. Pozostaw ciasto w cieple na 25 minut.
6. Rozbij jajko na miskę, ubij widelcem, posmaruj nim powierzchnię ciasta i wyślij do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 45 minut.
oto, co okazało się przystojniakiem! Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Maślane wypieki - 300 kcal/100g
- Rożki maślane z mąki pszennej - 347 kcal/100g
- Babeczka zwyczajna - 288 kcal/100g
- Muffin z powidłami - 287 kcal/100g
- Ciasto maślane - 304 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g