skład / składniki
metoda gotowania
1. Patroszymy makrelę, czyścimy czarną piankę w środku, odcinamy głowę i płetwy. Z jednej strony na skórze wykonujemy kilka głębokich cięć nożem.
2. Tuszę na zewnątrz i wewnątrz pocieramy solą, a także suchymi przyprawami do ryb, posyp oliwą z oliwek, wlej sok z cytryny, rozłóż gałązkę rozmarynu w brzuchu.
3. Obierz cebulę, pokrój na pół, a następnie pokrój na talerze, które wkładamy do nacięć na tuszy makreli.
4. Obierz ziemniaki i marchewkę, umyj, pokrój na duże kawałki, następnie posyp solą i pieprzem, polej oliwą z oliwek, włóż do rękawa do pieczenia.
5. Przygotowaną tuszę makreli wkładamy do rękawa do warzyw, mocujemy rękaw, po jednej stronie rękawa wykonujemy nakłucia igłą, aby para mogła wyjść.
6. Zostawiamy rybę z warzywami w tej pozycji na godzinę, po czym wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez pół godziny.
podawaj na stole natychmiast po ugotowaniu, w razie potrzeby możesz ozdobić zielenią.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Makrela - 113 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal / 100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g