makrela pieczona

urozmaic rodzinne menu daniami rybnymi! Makrela pieczona w piekarniku z warzywami to kompletny obiad, który jest bogaty w zdrowe witaminy i minerały. Kolejny plus: nie trzeba dodatkowo gotować przystawki, ponieważ są już ryby i ziemniaki, które są gotowane w tym samym czasie, oszczędzając czas. W rękawie makrela okazuje się szczególnie smaczna, wszystkie soki są w niej zachowane, ryba jest pachnąca i delikatna.
GałczonekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 15 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 17 % 4 g
113 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 30 min

1. Patroszymy makrelę, czyścimy czarną piankę w środku, odcinamy głowę i płetwy. Z jednej strony na skórze wykonujemy kilka głębokich cięć nożem.

2. Tuszę na zewnątrz i wewnątrz pocieramy solą, a także suchymi przyprawami do ryb, posyp oliwą z oliwek, wlej sok z cytryny, rozłóż gałązkę rozmarynu w brzuchu.

3. Obierz cebulę, pokrój na pół, a następnie pokrój na talerze, które wkładamy do nacięć na tuszy makreli.

4. Obierz ziemniaki i marchewkę, umyj, pokrój na duże kawałki, następnie posyp solą i pieprzem, polej oliwą z oliwek, włóż do rękawa do pieczenia.

5. Przygotowaną tuszę makreli wkładamy do rękawa do warzyw, mocujemy rękaw, po jednej stronie rękawa wykonujemy nakłucia igłą, aby para mogła wyjść.

6. Zostawiamy rybę z warzywami w tej pozycji na godzinę, po czym wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez pół godziny.

podawaj na stole natychmiast po ugotowaniu, w razie potrzeby możesz ozdobić zielenią.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Makrela - 113   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy