skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty.
Krok 2:
Pokrój jabłka niezbyt drobno, ale też nie grubo. Nie musisz obierać Skórki.
Krok 3:
Jabłka trochę później : Umieść masło na zimnej patelni, włącz średnie ciepło. Do roztopionego masła wkładamy jabłka, dodajemy 2 łyżki. l. cukier, rodzynki, kto kocha-cynamon. / Ilość cukru zależy od kwasu jabłkowego-spróbuj ! Odmierz cukier od całości./ Dobrze wymieszać i podgrzać prawie do całkowitego odparowania wilgoci, ale wysoko. Nie trzeba karmelizować. Ostudzić.
Krok 4:
Zrób ciasto : Jajka z solą lekko ubić mikserem / z małą prędkością/.
Krok 5:
Kontynuując ubijanie, dodaj wanilinę.
Krok 6:
Zwiększ obroty tak bardzo, jak to możliwe i stopniowo dodawaj cały cukier. / Nie zapomnij odłożyć 1,5 łyżki.cukier do nalewania./
Krok 7:
Dodaj likier pomarańczowy /alkohol wyparuje, pozostanie tylko smak, więc nie zaszkodzi dzieciom. Kto nie może pić alkoholu, według własnego uznania, składnika nie można dodać./ Ubij wszystko bardzo dobrze na białą puszystą masę, od tego będzie zależeć wzrost ciasta.
Krok 8:
Stopniowo, w 2-3 dawkach, ostrożnie mieszaj przesianą mąkę.
Krok 9:
Dodaj 1 łyżkę do ciasta. L. ze zjeżdżalnią śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu i gęstości, resztę zostaw do wypełnienia.
Krok 10:
Dodaj skórkę świeżą lub jak moja, suchą.
Krok 11:
Dodaj schłodzone jabłka z rodzynkami do ciasta. Ostrożnie, ruch z góry w dół, w 3-4 dawkach, wymieszaj je z ciastem.
Krok 12:
Formę posmarować masłem, posypać cukrem i wypełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut / do rumianej góry/. Potem go zdobyć..
Krok 13:
Wymieszaj pozostałą śmietanę i cukier tylko przed wyjęciem ciasta. To nie jest klasyczna śmietana, ale więcej nie jest konieczne. Śmietana sprawi, że wierzch będzie miękki i delikatny, a skórka nie przypali się.
Krok 14:
Ostrożnie wyjmij ciasto, jeśli to możliwe, szybko posmaruj kwaśną śmietaną napełnij i wróć do piekarnika na kolejne 30 minut, aż będzie gotowy. Każdy ma inne możliwości piekarnika, ale należy pamiętać, że jabłka były mokre, więc będzie gotować trochę dłużej niż zwykła Charlotte.
Krok 15:
Gotowałem w foremkach o różnych rozmiarach, w mniejszej formie ciasto jest po prostu wyższe, ale piec również przez około 1 godzinę.
Krok 16:
Przytrzymaj gotowe ciasto przez 5 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami. Wyjmij i ostudź w formie przykrytej serwetką. Wtedy będzie łatwo go zdobyć i na pewno zadowoli cię swoim smakiem i cudownym aromatem. Smacznego !
ciasto na sezon jabłkowy i dla miłośników ciast owocowych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Likier pomarańczowy - 213 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g