ciasto jabłkowe z polewą śmietanową

świetny smak jabłka z nutą pomarańczy. Kochamy słodycze. Wypełnienie kwaśną śmietaną i wstępne rozmrażanie jabłek sprawiają, że ciasto jest soczyste, umiarkowanie wilgotne. Biszkopt powstaje dzięki dobrze ubitym jajkom, ale nawet jeśli coś nie wyszło z różnych powodów, ciasto nadal będzie pyszne i zjedzone w całości. Musisz się schować, aby zostać na śniadanie !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 74 % 29 g
187 kcal
IG: 17 / 3 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój jabłka niezbyt drobno, ale też nie grubo. Nie musisz obierać Skórki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jabłka trochę później : Umieść masło na zimnej patelni, włącz średnie ciepło. Do roztopionego masła wkładamy jabłka, dodajemy 2 łyżki. l. cukier, rodzynki, kto kocha-cynamon. / Ilość cukru zależy od kwasu jabłkowego-spróbuj ! Odmierz cukier od całości./ Dobrze wymieszać i podgrzać prawie do całkowitego odparowania wilgoci, ale wysoko. Nie trzeba karmelizować. Ostudzić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrób ciasto : Jajka z solą lekko ubić mikserem / z małą prędkością/.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kontynuując ubijanie, dodaj wanilinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwiększ obroty tak bardzo, jak to możliwe i stopniowo dodawaj cały cukier. / Nie zapomnij odłożyć 1,5 łyżki.cukier do nalewania./

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj likier pomarańczowy /alkohol wyparuje, pozostanie tylko smak, więc nie zaszkodzi dzieciom. Kto nie może pić alkoholu, według własnego uznania, składnika nie można dodać./ Ubij wszystko bardzo dobrze na białą puszystą masę, od tego będzie zależeć wzrost ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Stopniowo, w 2-3 dawkach, ostrożnie mieszaj przesianą mąkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj 1 łyżkę do ciasta. L. ze zjeżdżalnią śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu i gęstości, resztę zostaw do wypełnienia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj skórkę świeżą lub jak moja, suchą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj schłodzone jabłka z rodzynkami do ciasta. Ostrożnie, ruch z góry w dół, w 3-4 dawkach, wymieszaj je z ciastem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Formę posmarować masłem, posypać cukrem i wypełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut / do rumianej góry/. Potem go zdobyć..

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wymieszaj pozostałą śmietanę i cukier tylko przed wyjęciem ciasta. To nie jest klasyczna śmietana, ale więcej nie jest konieczne. Śmietana sprawi, że wierzch będzie miękki i delikatny, a skórka nie przypali się.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ostrożnie wyjmij ciasto, jeśli to możliwe, szybko posmaruj kwaśną śmietaną napełnij i wróć do piekarnika na kolejne 30 minut, aż będzie gotowy. Każdy ma inne możliwości piekarnika, ale należy pamiętać, że jabłka były mokre, więc będzie gotować trochę dłużej niż zwykła Charlotte.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowałem w foremkach o różnych rozmiarach, w mniejszej formie ciasto jest po prostu wyższe, ale piec również przez około 1 godzinę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przytrzymaj gotowe ciasto przez 5 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami. Wyjmij i ostudź w formie przykrytej serwetką. Wtedy będzie łatwo go zdobyć i na pewno zadowoli cię swoim smakiem i cudownym aromatem. Smacznego !

ciasto na sezon jabłkowy i dla miłośników ciast owocowych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Likier pomarańczowy - 213   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy