skład / składniki
metoda gotowania
1. Do głębokiej miski wsyp mąkę pszenną i pełnoziarnistą, dodaj sól, suche drożdże i otręby żytnie. Wlej ciepłą wodę i olej słonecznikowy do mieszanki suchych składników, dodaj płynny miód. Zagniatamy miękkie ciasto, lekko przykleja się do dłoni, ale nie należy dodatkowo dodawać mąki.
2. Przykryj pojemnik ciastem folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę. Blachę wyłożyć pergaminem i lekko posypać mąką. Ciasto dzielimy na dwie równe części, z każdej formujemy długi Bochenek, kładziemy na blasze do pieczenia. Pozostaw puste miejsca w ciepłym miejscu na pół godziny, przykrywając je ręcznikiem.
3. Po określonym czasie wykonujemy nacięcia na chlebie i wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy przez 30 minut. Na dole piekarnika instalujemy ruszt, na którym umieszczamy pojemnik z wodą, co przyczynia się do tego, że chleb będzie pieczony parą.
oto jak piękny i aromatyczny okazał się chleb!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista pszenna - 298 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Otręby żytnie - 221 kcal/100g