chleb pszenny z otrębami żytnimi

Zrób własny świeży chleb dla rodziny! Chleb pszenny z otrębami żytnimi jest bardzo miękki, wręcz przewiewny! Przewiewną strukturę miękiszu uzyskuje się dzięki parze w piekarniku. Ciasto chlebowe jest trochę lepkie, więc bardzo wygodnie jest je ugniatać, smarując ręce olejem roślinnym. Miód dodaje się do ciasta w postaci płynnej, a jeśli miód jest gęsty, należy go najpierw stopić.
katesAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 70 % 38 g
258 kcal
IG: 34 / 0 / 66

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Do głębokiej miski wsyp mąkę pszenną i pełnoziarnistą, dodaj sól, suche drożdże i otręby żytnie. Wlej ciepłą wodę i olej słonecznikowy do mieszanki suchych składników, dodaj płynny miód. Zagniatamy miękkie ciasto, lekko przykleja się do dłoni, ale nie należy dodatkowo dodawać mąki.

2. Przykryj pojemnik ciastem folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę. Blachę wyłożyć pergaminem i lekko posypać mąką. Ciasto dzielimy na dwie równe części, z każdej formujemy długi Bochenek, kładziemy na blasze do pieczenia. Pozostaw puste miejsca w ciepłym miejscu na pół godziny, przykrywając je ręcznikiem.

3. Po określonym czasie wykonujemy nacięcia na chlebie i wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy przez 30 minut. Na dole piekarnika instalujemy ruszt, na którym umieszczamy pojemnik z wodą, co przyczynia się do tego, że chleb będzie pieczony parą.

oto jak piękny i aromatyczny okazał się chleb!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista pszenna - 298   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Otręby żytnie - 221   kcal/100g

Podobne przepisy