babeczki z otrębami żytnimi

pyszne babeczki w pośpiechu! Szybki i pomocny! Babeczki z otrębami żytnimi przypadną do gustu nie tylko koneserom zdrowej żywności, są pyszne i zdrowe! Możesz dodać rodzynki, orzechy, nasiona do takich wypieków, dzięki czemu babeczki będą jeszcze ciekawsze.
NusjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 74 % 42 g
272 kcal
IG: 7 / 7 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Do głębokiej miski wsypujemy mąkę żytnią i otręby, dodajemy również siemię lniane, rodzynki, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy.

2. Wlej ciepłe mleko i olej roślinny do osobnego pojemnika, rozbij jajka, wymieszaj.

3. Łączymy zawartość obu pojemników, zagniatamy ciasto. Ciasto ma konsystencję podobną do naleśników.

4. Nasmaruj Formy do muffinek olejem roślinnym, włóż jedną łyżkę ciasta do każdej formy, posyp siemieniem lnianym.

5. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 25 minut.

podawaj na stole z mlekiem lub herbatą, bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Otręby żytnie - 221   kcal/100g

Podobne przepisy