babeczki z otrębami żytnimi
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Do głębokiej miski wsypujemy mąkę żytnią i otręby, dodajemy również siemię lniane, rodzynki, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy.
2. Wlej ciepłe mleko i olej roślinny do osobnego pojemnika, rozbij jajka, wymieszaj.
3. Łączymy zawartość obu pojemników, zagniatamy ciasto. Ciasto ma konsystencję podobną do naleśników.
4. Nasmaruj Formy do muffinek olejem roślinnym, włóż jedną łyżkę ciasta do każdej formy, posyp siemieniem lnianym.
5. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 25 minut.
podawaj na stole z mlekiem lub herbatą, bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Otręby żytnie - 221 kcal/100g