bułki żytnie z otrębami

lubisz domowe wypieki? Upiecz pyszne bułeczki! Bułki żytnie z otrębami mogą zmienić dietę na lepsze, ponieważ takie wypieki są znacznie zdrowsze niż chleb pszenny. Ponieważ oprócz mąki pszennej bułki zawierają również mąkę żytnią i lnianą, ciasto nie jest tak plastyczne, ma mniej glutenu. Takie bułki można podawać z pierwszymi daniami zamiast chleba, a także z herbatą lub kawą.
JohannaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 9 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 73 % 30 g
175 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 20 min

1. Włóż drożdże do miski, wlej cukier, wlej ciepłą wodę, pozostaw na 15 minut, aż pojawi się Piankowa Czapka.

2. W międzyczasie wlej do miski mąkę żytnią, mąkę pszenną i lnianą, otręby żytnie, a także przyprawy: kolendrę, oregano, bazylię i paprykę, nie zapomnij dodać soli.

3. Gdy reakcja minie, wlej mieszaninę suchych składników do miski z drożdżami i wodą, zagniataj ciasto. Ugniataj przez co najmniej 10-15 minut, ponieważ ciasto różni się strukturą od ciasta pszennego i wymaga nieco więcej uwagi.

4. Ciasto zwijamy w kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ręcznikiem, odstawiamy na około 2 godziny, odstawiamy.

5. Z ciasta formujemy bułki, umieszczamy na blasze wyłożonej pergaminem, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, pieczemy przez 10-15 minut, aż skorupa się zetnie, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 5-10 minut.

bułeczki okazały się po prostu wspaniałe!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal / 100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Mąka lniana - 270   kcal/100g
  • Otręby żytnie - 221   kcal/100g

Podobne przepisy