skład / składniki
metoda gotowania
1. Włóż drożdże do miski, wlej cukier, wlej ciepłą wodę, pozostaw na 15 minut, aż pojawi się Piankowa Czapka.
2. W międzyczasie wlej do miski mąkę żytnią, mąkę pszenną i lnianą, otręby żytnie, a także przyprawy: kolendrę, oregano, bazylię i paprykę, nie zapomnij dodać soli.
3. Gdy reakcja minie, wlej mieszaninę suchych składników do miski z drożdżami i wodą, zagniataj ciasto. Ugniataj przez co najmniej 10-15 minut, ponieważ ciasto różni się strukturą od ciasta pszennego i wymaga nieco więcej uwagi.
4. Ciasto zwijamy w kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ręcznikiem, odstawiamy na około 2 godziny, odstawiamy.
5. Z ciasta formujemy bułki, umieszczamy na blasze wyłożonej pergaminem, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, pieczemy przez 10-15 minut, aż skorupa się zetnie, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 5-10 minut.
bułeczki okazały się po prostu wspaniałe!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal / 100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Mąka lniana - 270 kcal/100g
- Otręby żytnie - 221 kcal/100g