chleb kukurydziany z otrębami

Spróbuj domowego chleba kukurydzianego! . Chleb kukurydziany z otrębami naprawdę zasługuje na szczególną uwagę, ma bogaty smak i oczywiście różni się od zwykłego chleba pszennego. Koneserzy zdrowego pieczenia na pewno to pokochają!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 78 % 49 g
288 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1.Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i pszenną, otręby kukurydziane, cukier, sodę i sól, mieszamy.

2. Wlej śmietanę do osobnego pojemnika, dodaj tutaj olej roślinny, a następnie mieszankę suchych składników.

3. Dokładnie wymieszaj ciasto i włóż do przygotowanej formy. Forma jest wstępnie nasmarowana olejem roślinnym.

4. Pieczemy chleb w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut, w zależności od rodzaju piekarnika. Chłodzimy chleb bez wyjmowania go z formy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Beztłuszczowa śmietana - 59   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Otręby kukurydziane - 220   kcal/100g

Podobne przepisy