Rolada z ciasta biszkoptowego

Przygotuj bułkę na herbatę! Szybko, smacznie, prosto! Bułka z ciasta biszkoptowego nie przegra z żadnym ciastem, jest miękka, umiarkowanie wilgotna, aromatyczna. Do impregnacji przepis wykorzystuje syrop malinowy, ale możesz wziąć absolutnie każdy, nawet zwykły cukier lub dżem. Krem składa się ze śmietany roślinnej, nie można dodawać do nich cukru, ponieważ jest już w składzie, krem jest smaczny, ma gęstą konsystencję, dobrze zachowuje swój kształt.
NinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 19 % 10 g
węglowodany 69 % 37 g
278 kcal
IG: 16 / 76 / 8

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, wlej na nią ciasto biszkoptowe, Wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 12-15 minut.

2. W międzyczasie ubij śmietanę warzywną mikserem do stabilnych szczytów.

3. Biszkopt wyjmujemy z piekarnika, gdy jest gorący, zwijamy go w rolkę bezpośrednio z pergaminem. Pozostaw w tej pozycji na 20 minut.

4. Następnie rozkładamy rolkę, oddzielamy pergamin, namaczamy biszkopt syropem, smarujemy kremem i wracamy do pierwotnej pozycji, zwijając się w rolkę, smarujemy powierzchnię pozostałą śmietaną.

5. Czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej, wlej ją na bułkę.

podawaj wypieki na herbatę, poczęstuj się dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Ciasto biszkoptowe - 250   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy