skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania ciasta.
Krok 2:
Masło należy stopić, połączyć z ciepłym mlekiem. Temperatura mieszanki powinna wynosić około 40 stopni.
Krok 3:
Do ciepłego mleka i masła należy włożyć 1 łyżkę. l. cukier i drożdże. Pozostaw na 10 minut w ciepłym miejscu.
Krok 4:
Połącz mąkę, resztę cukru, cynamon i cukier waniliowy w dużej misce. wymieszać.
Krok 5:
Drożdże po 10 minutach wyraźnie" ożywiły się & quot;.
Krok 6:
Łączymy obie mieszanki-mąkę i mleko.
Krok 7:
Zagniataj miękkie sprężyste ciasto i ugniataj przez 10 minut. Ciasto jest nasycone tlenem i nie przykleja się do rąk. Nie trzeba dodawać mąki ,aby nie "wbić" ciasta. Pozostaw go na 1,5 godziny w ciepłym miejscu.
Krok 8:
Zagniatamy gotowe ciasto, rozwałkujemy na warstwę o wymiarach około 35 na 45 cm, smarujemy miękkim masłem do nadzienia (jednocześnie można nasmarować naczynie do pieczenia). Posyp masło mieszanką cukru i cynamonu do nadzienia.
Krok 9:
Ciasto zwijamy w rolkę i kroimy na 10-12 części. Układamy w natłuszczonym naczyniu do pieczenia (lub układamy po prostu na blasze do pieczenia, jak bułki, ale w ten sposób mogą się rozwinąć). Dajemy kolejne 30 minut. Następnie wkładamy ślimaki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-45 minut, w zależności od cech piekarnika.
Krok 10:
Gotowe ślimaki należy wyjąć do ostygnięcia i udekorować według własnego gustu. Forma do pieczenia powinna nadal być objętościowo 2 razy większa niż ciasto, ponieważ ślimaki dobrze pasowały do procesu proofingu i pieczenia.
pyszne domowe bułeczki!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g