bułeczki ślimakowe z wanilią i cynamonem

dla miłośników aromatycznych wypieków cynamonowych! Ślimak cynamonowy to doskonałe domowe bułeczki-miękkie, sprężyste o doskonałym smaku. Okazuje się, że jest dużo ciasta i dobrze rośnie, możesz zrobić połowę określonej normy. Gotowe ślimaki można ozdobić zarówno cukrem pudrem, jak i lukrem cukrowym lub mlecznym.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 18 % 12 g
węglowodany 72 % 48 g
322 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Masło należy stopić, połączyć z ciepłym mlekiem. Temperatura mieszanki powinna wynosić około 40 stopni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do ciepłego mleka i masła należy włożyć 1 łyżkę. l. cukier i drożdże. Pozostaw na 10 minut w ciepłym miejscu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz mąkę, resztę cukru, cynamon i cukier waniliowy w dużej misce. wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drożdże po 10 minutach wyraźnie" ożywiły się & quot;.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Łączymy obie mieszanki-mąkę i mleko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagniataj miękkie sprężyste ciasto i ugniataj przez 10 minut. Ciasto jest nasycone tlenem i nie przykleja się do rąk. Nie trzeba dodawać mąki ,aby nie "wbić" ciasta. Pozostaw go na 1,5 godziny w ciepłym miejscu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagniatamy gotowe ciasto, rozwałkujemy na warstwę o wymiarach około 35 na 45 cm, smarujemy miękkim masłem do nadzienia (jednocześnie można nasmarować naczynie do pieczenia). Posyp masło mieszanką cukru i cynamonu do nadzienia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto zwijamy w rolkę i kroimy na 10-12 części. Układamy w natłuszczonym naczyniu do pieczenia (lub układamy po prostu na blasze do pieczenia, jak bułki, ale w ten sposób mogą się rozwinąć). Dajemy kolejne 30 minut. Następnie wkładamy ślimaki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-45 minut, w zależności od cech piekarnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe ślimaki należy wyjąć do ostygnięcia i udekorować według własnego gustu. Forma do pieczenia powinna nadal być objętościowo 2 razy większa niż ciasto, ponieważ ślimaki dobrze pasowały do procesu proofingu i pieczenia.

pyszne domowe bułeczki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy