chleb żytni
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej mąkę pszenną i sól do małego pojemnika, wlej jogurt, wymieszaj, przykryj pokrywką. Pozostaw na 3-4 dni, powinien dostać zakwas.
2. Po upływie określonego czasu dodaj mleko do zakwasu, wlej mąkę pełnoziarnistą, wymieszaj, przykryj ciasto ręcznikiem (okazuje się płynne, to normalne), pozostaw na 12 godzin.
3. Następnie dodajemy grubo zmielone żyto do ciasta, ugniatamy, formujemy bułkę, układamy w naczyniu do pieczenia, uprzednio posmarowanym masłem, pieczemy przez  2 godziny w 180 stopniach. Gotowy chleb powinien mieć różową i twardą skórkę.
masz pyszny domowy chleb, jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt do picia"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Żyto (całe ziarno) - 334 kcal/100g
- Mąka żytnia pełnoziarnista - 357 kcal/100g
- Średnia mąka żytnia - 350 kcal/100g
- Ciemna mąka żytnia - 327 kcal/100g
- Kasza Żytnia - 354 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g

