ziemniaki oregano

gotuj pikantne ziemniaki w piekarniku, pokochają je domowe! Ziemniaki z oregano i mnóstwem przypraw są niezwykle pikantne, aromatyczne i chrupiące. Pokrój ziemniaki na koła o tej samej grubości, wtedy nie będzie nieprzyjemnych niespodzianek z przypalonymi i niedopieczonymi ziemniakami. Możesz podać to danie z mięsem, drobiem, rybami lub po prostu świeżymi warzywami.
valeriyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 75 % 12 g
79 kcal
IG: 8 / 92 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Ziemniaki myjemy szczotką, suszymy ręcznikami papierowymi, kroimy w cienkie kółka.

2. Włóż ziemniaki do miski, wlej cebulę i czosnek w proszku, tymianek, pietruszkę, rozmaryn, pieprz i sól do smaku, wlej oliwę z oliwek.

3. Dokładnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy na ziemniakach.

4. Układamy ziemniaki na blasze do pieczenia, rozprowadzamy równą warstwą, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy przez 20 minut, ziemniaki powinny stać się złote.

podawaj na stole z daniami mięsnymi lub rybnymi, dekorując ziemniaki świeżymi ziołami oregano.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Oregano świeże - 25   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Suszona cebula - 273   kcal/100g
  • Młode ziemniaki - 61   kcal/100g

Podobne przepisy