skład / składniki
metoda gotowania
w 1 szklance kefiru dodaj sodę i odstaw na 10-20 minut, aby ciasto było bardziej puszyste.
trzy marchewki na drobnej tarce.
ubij jajka, wlej je do mieszanki z startą marchewką, zmiel banany blenderem lub widelcem, dodaj do marchewki, wlej kefir.
zmiel płatki owsiane na mąkę, dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj. W zależności od odmiany płatków owsianych, soczystości marchwi, a także wielkości jaj owsianych, może być wymagane mniej więcej niż wskazano w przepisie (około 100 do 250 gramów). Skoncentruj się na konsystencji. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana.
wlej ciasto do formy i piecz w 170 C przez 40-50 minut. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
(możesz piec w powolnej kuchence w trybie Pieczenia-patrz instrukcja urządzenia).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal / 100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Słodzik - 20 kcal/100g