pampuszki do barszczu z ciasta chlebowego
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Z ciasta chlebowego formujemy małe kulki, układamy na blasze do pieczenia, pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
2. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Za pomocą blendera zmiel wcześniej umyty koperek i pietruszkę. Rozłóż posiekane zioła i czosnek w misce, wlej olej roślinny i wodę, sól, wymieszaj. 
3. Włóż żółtko do małego pojemnika, wlej mleko, wymieszaj, aż będzie gładkie. Nasmaruj półfabrykaty silikonową szczotką.
4. Pieczemy pampuszki w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Posmaruj jeszcze gorące wypieki sosem czosnkowym.
podawaj na stole do pierwszych dań.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Ciasto chlebowe - 225 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g