pampuszki do barszczu z ciasta chlebowego

te pampuszki przypadną do gustu całej rodzinie! Spróbuj gotować! Pampuszki do barszczu z ciasta chlebowego wcale nie są trudne do przygotowania. Na wierzchu pampuszki smaruje się sosem czosnkowym z ziołami, co nadaje wypiekom pikantności i szczególnego uroku.
KiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 16 % 7 g
węglowodany 69 % 31 g
215 kcal
IG: 6 / 94 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Z ciasta chlebowego formujemy małe kulki, układamy na blasze do pieczenia, pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

2. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Za pomocą blendera zmiel wcześniej umyty koperek i pietruszkę. Rozłóż posiekane zioła i czosnek w misce, wlej olej roślinny i wodę, sól, wymieszaj. 

3. Włóż żółtko do małego pojemnika, wlej mleko, wymieszaj, aż będzie gładkie. Nasmaruj półfabrykaty silikonową szczotką.

4. Pieczemy pampuszki w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Posmaruj jeszcze gorące wypieki sosem czosnkowym.

podawaj na stole do pierwszych dań.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Ciasto chlebowe - 225   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy