placki z marchewką z ciasta drożdżowego na kefirze
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty.
Krok 2:
W ciepłej wodzie rozpuść drożdże i cukier.
Krok 3:
Wlej drożdże do kefiru, wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj surowe jajko i sól.
Krok 5:
Wlej połowę mąki i zamieszaj.
Krok 6:
Wlej roztopione masło.
Krok 7:
Dodaj mąkę i zagnieść ciasto. Pozostaw na 1 godzinę w cieple.
Krok 8:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 9:
Wlej marchewki i cukier na patelnię z wodą. Dusić przez około 10 minut, następnie dodać surowe jajko i szybko wymieszać.
Krok 10:
Zagnieść ciasto rękami, rozwałkować i wyciąć koła. Rozłóż nadzienie.
Krok 11:
Ściśnij krawędzie i umieść paszteciki szwem do dołu na blasze do pieczenia lub w formie.
Krok 12:
Placki piecze się w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Ciepłe placki posmarować masłem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g