Babeczka z mrożonymi wiśniami na kwaśnym mleku

bardzo smaczne wypieki. Zaskakująco smaczna babeczka z przyjemną kwaskowatością. Takie wypieki można przygotować przy użyciu innych jagód. Ciasto według tego przepisu można doskonale ugotować w powolnej kuchence.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 17 % 10 g
węglowodany 75 % 44 g
259 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wcześniej wszystkie niezbędne składniki do przepisu i zacznij gotować. Zamiast masła wystarczy każda margaryna do pieczenia. Zamiast jogurtu możesz użyć kefiru. Wiśnie lodowe można zastąpić wiśniami w puszkach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrozić wiśnie. Ostrożnie usuń pestki, ostrzem noża lub igłą. I przez sitko odciągnij nadmiar soku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko ubij jajka kurze z cukrem granulowanym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę, proszek do pieczenia ciasta i wanilinę do jednorodnej suchej masy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do cukru startego z jajkami wlej zsiadłe mleko, dodaj stopione masło i dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie stopniowo dodawaj mąkę do tej mieszanki i dobrze wymieszaj, aby nie tworzyły się grudki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do bazy testowej dodaj przygotowane jagody, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź formę lub głęboką patelnię, posmaruj olejem roślinnym i napełnij ciastem. Masa ciasta powinna mieć konsystencję podobną do naleśników.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C - 200°C i piecz przez około 40 minut. W razie potrzeby posyp cukrem pudrem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój babeczkę na porcje i podawaj. Wypieki są bardzo delikatne, o aromatycznym zapachu. Świetnie nadaje się do picia herbaty. Możesz przygotować taki deser na imprezę dla dzieci, a także na popołudniową przekąskę. Dzieci bardzo lubią wypieki z jagodami. Smacznego!

bardzo smaczne wypieki. Zaskakująco smaczna babeczka z przyjemną kwaskowatością. Smak jagód nie różni się od świeżych. Przepis nie jest skomplikowany, nie wymaga dużo czasu. Używane są najprostsze i najtańsze produkty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko - 38   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy