skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wcześniej wszystkie niezbędne składniki do przepisu i zacznij gotować. Zamiast masła wystarczy każda margaryna do pieczenia. Zamiast jogurtu możesz użyć kefiru. Wiśnie lodowe można zastąpić wiśniami w puszkach.
Krok 2:
Rozmrozić wiśnie. Ostrożnie usuń pestki, ostrzem noża lub igłą. I przez sitko odciągnij nadmiar soku.
Krok 3:
Lekko ubij jajka kurze z cukrem granulowanym.
Krok 4:
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia ciasta i wanilinę do jednorodnej suchej masy.
Krok 5:
Do cukru startego z jajkami wlej zsiadłe mleko, dodaj stopione masło i dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Następnie stopniowo dodawaj mąkę do tej mieszanki i dobrze wymieszaj, aby nie tworzyły się grudki.
Krok 7:
Do bazy testowej dodaj przygotowane jagody, wymieszaj.
Krok 8:
Weź formę lub głęboką patelnię, posmaruj olejem roślinnym i napełnij ciastem. Masa ciasta powinna mieć konsystencję podobną do naleśników.
Krok 9:
Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C - 200°C i piecz przez około 40 minut. W razie potrzeby posyp cukrem pudrem.
Krok 10:
Pokrój babeczkę na porcje i podawaj. Wypieki są bardzo delikatne, o aromatycznym zapachu. Świetnie nadaje się do picia herbaty. Możesz przygotować taki deser na imprezę dla dzieci, a także na popołudniową przekąskę. Dzieci bardzo lubią wypieki z jagodami. Smacznego!
bardzo smaczne wypieki. Zaskakująco smaczna babeczka z przyjemną kwaskowatością. Smak jagód nie różni się od świeżych. Przepis nie jest skomplikowany, nie wymaga dużo czasu. Używane są najprostsze i najtańsze produkty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38 kcal/100g
- Zsiadłe mleko - 38 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g