skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do miski, wlej wanilinę i cukier, ubij mikserem przez 4-5 minut. Masa powinna rozjaśnić się i przyzwoicie zwiększyć rozmiar 3-4 razy.
2. Przesiej mąkę ze skrobią do bujnej masy jajecznej, delikatnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Pocieramy pestki moreli na najmniejszej tarce, dodajemy do ciasta, mieszamy. 
3. Formę smarujemy masłem, wkładamy do niej ciasto, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut. 
4. Pokrój biszkopt na dwie równe części, Każda nasączona syropem morelowym.
5. Żelatynę rozcieńczyć gorącą wodą (około 100 ml), mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
6. Rozłóż śmietanę w misce, wlej cukier i wanilinę, ubij w bujną masę. Następnie, nie przestając bić, wlej ciepłą żelatynę cienkim strumieniem, ubij nie dłużej niż minutę, ponieważ krem zaczyna szybko gęstnieć.
7. Posmaruj jedno ciasto kremem, przykryj drugim ciastem, przykryj również powierzchnię ciasta kremem. 
8. Zetrzyj czekoladę na drobnej tarce, posyp boki ciasta. Z marmolady i kandyzowanych owoców wycinamy figurki, dekorujemy ciasto. Uzupełnij wystrój pestkami moreli.
9. Ciasto wysyłamy do lodówki do impregnacji na 2 godziny.
podawaj na stole, krojąc na porcje.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal / 100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Marmolada - 322 kcal/100g
- Pestki moreli - 519 kcal/100g