ciasto morelowe orzechowe

rozjaśnij dni powszednie, przygotuj ciasto na herbatę! Ciasto morelowe można przygotować po prostu na herbatę. Ciasto jest dość proste w przygotowaniu, a składniki są tak proste i dostępne, jak to tylko możliwe. Ciasta są miękkie, nasączone syropem morelowym, krem jest gęsty, podobny do sufletu.
MillaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 74 % 46 g
287 kcal
IG: 16 / 4 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min

1. Rozbij jajka do miski, wlej wanilinę i cukier, ubij mikserem przez 4-5 minut. Masa powinna rozjaśnić się i przyzwoicie zwiększyć rozmiar 3-4 razy.

2. Przesiej mąkę ze skrobią do bujnej masy jajecznej, delikatnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Pocieramy pestki moreli na najmniejszej tarce, dodajemy do ciasta, mieszamy. 

3. Formę smarujemy masłem, wkładamy do niej ciasto, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut. 

4. Pokrój biszkopt na dwie równe części, Każda nasączona syropem morelowym.

5. Żelatynę rozcieńczyć gorącą wodą (około 100 ml), mieszać do całkowitego rozpuszczenia.

6. Rozłóż śmietanę w misce, wlej cukier i wanilinę, ubij w bujną masę. Następnie, nie przestając bić, wlej ciepłą żelatynę cienkim strumieniem, ubij nie dłużej niż minutę, ponieważ krem zaczyna szybko gęstnieć.

7. Posmaruj jedno ciasto kremem, przykryj drugim ciastem, przykryj również powierzchnię ciasta kremem. 

8. Zetrzyj czekoladę na drobnej tarce, posyp boki ciasta. Z marmolady i kandyzowanych owoców wycinamy figurki, dekorujemy ciasto. Uzupełnij wystrój pestkami moreli.

9. Ciasto wysyłamy do lodówki do impregnacji na 2 godziny.

podawaj na stole, krojąc na porcje.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal / 100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Marmolada - 322   kcal/100g
  • Pestki moreli - 519   kcal/100g

Podobne przepisy