skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników. Jagody można stosować mrożone i dowolne według smaku i dostępności.
Krok 2:
Zmiel masło zmiękczone w temperaturze pokojowej z cukrem. Wlej mąkę przesianą i połączoną z sodą. Mieszaj, aż utworzą się okruchy.
Krok 3:
W osobnej misce ubij jajko. Wlej ubitą mieszankę jajeczną do miski z okruchami mąki i zagniataj elastyczne ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Krok 4:
Następnie ciasto dzielimy na dwie części: jedną nieco większą od drugiej.
Krok 5:
Zwiń większość w okrąg.
Krok 6:
Wyłóż nim naoliwioną formę, aby całkowicie zakryła spód i ściany formy.
Krok 7:
Wlej cukier i skrobię na dno. Rozłóż jagody na wierzchu (porzeczki, agrest i maliny), możesz użyć mrożonych, ponownie posyp cukrem. W razie potrzeby jagody można gotować, wypuszczą sok i będą słodsze, a konsystencja będzie podobna do dżemu.
Krok 8:
Drugi kawałek ciasta jest również zwinięty w okrąg, którym przykrywamy półfabrykat do pieczenia, delikatnie ściskając krawędzie.
Krok 9:
Piecz cebulę jagodową w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Niech ciasto ostygnie, wyjmij z formy i podawaj z herbatą. Miłego picia herbaty!
*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g