krucha jagodowa cebula

deser i ciasto na herbatę - dwa w jednym, pozdrowienia z lata! Miłośnicy jagód docenią tę kruchą jagodową koszyczek, wspaniały przysmak ze świeżymi jagodami w środku zrobi wrażenie szczególnie zimą. Do smaku zestaw jagód można zmienić, kto lubi kwaśne, może używać porzeczek, agrestu, malin do tego pieczenia, kto jest słodszy – lepiej jest preferować truskawki, truskawki.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 16 % 13 g
węglowodany 73 % 58 g
371 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników. Jagody można stosować mrożone i dowolne według smaku i dostępności.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel masło zmiękczone w temperaturze pokojowej z cukrem. Wlej mąkę przesianą i połączoną z sodą. Mieszaj, aż utworzą się okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce ubij jajko. Wlej ubitą mieszankę jajeczną do miski z okruchami mąki i zagniataj elastyczne ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 40 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie ciasto dzielimy na dwie części: jedną nieco większą od drugiej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zwiń większość w okrąg.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyłóż nim naoliwioną formę, aby całkowicie zakryła spód i ściany formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej cukier i skrobię na dno. Rozłóż jagody na wierzchu (porzeczki, agrest i maliny), możesz użyć mrożonych, ponownie posyp cukrem. W razie potrzeby jagody można gotować, wypuszczą sok i będą słodsze, a konsystencja będzie podobna do dżemu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drugi kawałek ciasta jest również zwinięty w okrąg, którym przykrywamy półfabrykat do pieczenia, delikatnie ściskając krawędzie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz cebulę jagodową w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Niech ciasto ostygnie, wyjmij z formy i podawaj z herbatą. Miłego picia herbaty!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy