skład / składniki
metoda gotowania
1. Orzechy laskowe smażymy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 8-10 minut, następnie przenosimy orzechy na ręcznik kuchenny, uwalniamy z łuski. Gdy orzechy laskowe trochę się zetrą, zmiel je grubo nożem lub blenderem.
2. Pokrój dynię na talerze, rozłóż na blasze do pieczenia, posyp oliwą z oliwek, posyp kolendrą, solą i pieprzem. Piec w piekarniku w tej samej temperaturze przez 20 minut.
3. W międzyczasie w małej misce łączymy śmietanę z majonezem, obieramy czosnek, przepuszczamy przez prasę, dodajemy tutaj, pieprzymy, solimy, ubijamy trzepaczką. 
4. Escarole myjemy, grubo kroimy, wkładamy do miski. Dodaj już schłodzoną dynię, orzechy laskowe i ziarna granatu.
podawaj sałatkę na stole i osobno przygotowany biały sos.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal / 100g
- Beztłuszczowa śmietana - 59 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Escarole - 16 kcal/100g