Sałatka z dyni z escarole

pikantna sałatka rozjaśni dni powszednie! Przygotuj i zachwyć krewnych. Sałatka z dyni z escarole to dość niezwykłe danie, które z pewnością spodoba się wszystkim domowym. Przepis jest również godny uwagi, ponieważ sałatka nie jest przyprawiana we wspólnej salaterce, sos jest podawany osobno.
777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 56 % 15 g
węglowodany 30 % 8 g
168 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Orzechy laskowe smażymy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 8-10 minut, następnie przenosimy orzechy na ręcznik kuchenny, uwalniamy z łuski. Gdy orzechy laskowe trochę się zetrą, zmiel je grubo nożem lub blenderem.

2. Pokrój dynię na talerze, rozłóż na blasze do pieczenia, posyp oliwą z oliwek, posyp kolendrą, solą i pieprzem. Piec w piekarniku w tej samej temperaturze przez  20 minut.

3. W międzyczasie w małej misce łączymy śmietanę z majonezem, obieramy czosnek, przepuszczamy przez prasę, dodajemy tutaj, pieprzymy, solimy, ubijamy trzepaczką. 

4. Escarole myjemy, grubo kroimy, wkładamy do miski. Dodaj już schłodzoną dynię, orzechy laskowe i ziarna granatu.

podawaj sałatkę na stole i osobno przygotowany biały sos.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal / 100g
  • Beztłuszczowa śmietana - 59   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Escarole - 16   kcal/100g

Podobne przepisy