skład / składniki
metoda gotowania
1. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Dodaj trochę cukru do żółtek (wystarczy 20 gramów) i olej roślinny, zmiel masę ręczną trzepaczką. 
2. W powstałej masie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, skrobią kukurydzianą, dodaj wanilinę i sól, wymieszaj. Ciasto na tym etapie jest dość gęste, rozcieńczyć mlekiem, dokładnie wymieszać.
3. Ubij białka w bujną pianę, dodaj cukier, kontynuuj ubijanie do stabilnych mocnych szczytów.& nbsp; łączymy masę białkową z ciastem, delikatnie mieszamy.
4. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez około 15 minut.
5. Bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć, zwiń biszkopt w rolkę wraz z pergaminem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
6. Ubij śmietanę, aż będzie gęsta, dodaj cukier i chipsy czekoladowe, wymieszaj. 
7. Biszkopt impregnujemy likierem czekoladowym, smarujemy kremem, przywracamy do pierwotnej formy bułki, ale bez pergaminu.
powierzchnię można również posmarować kremem i posypać kawałkami czekolady według uznania.
podajemy do herbaty.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Likier czekoladowy - 332 kcal/100g