Rolada z likierem czekoladowym

Miękka bułka z kremem na dobry nastrój! Rolada nasączona likierem czekoladowym będzie ulubieńcem dnia! Przygotowanie takich wypieków jest dość proste, biszkopt okazuje się bardzo miękki, sprężysty po naciśnięciu. Krem w przepisie jest kremowy, świetnie nadaje się zarówno do smaku, jak i konsystencji.
BezstAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 34 % 19 g
węglowodany 55 % 31 g
327 kcal
IG: 23 / 0 / 77

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Dodaj trochę cukru do żółtek (wystarczy 20 gramów) i olej roślinny, zmiel masę ręczną trzepaczką. 

2. W powstałej masie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, skrobią kukurydzianą, dodaj wanilinę i sól, wymieszaj. Ciasto na tym etapie jest dość gęste, rozcieńczyć mlekiem, dokładnie wymieszać.

3. Ubij białka w bujną pianę, dodaj cukier, kontynuuj ubijanie do stabilnych mocnych szczytów.& nbsp; łączymy masę białkową z ciastem, delikatnie mieszamy.

4. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez około 15 minut.

5. Bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć, zwiń biszkopt w rolkę wraz z pergaminem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

6. Ubij śmietanę, aż będzie gęsta, dodaj cukier i chipsy czekoladowe, wymieszaj. 

7. Biszkopt impregnujemy likierem czekoladowym, smarujemy kremem, przywracamy do pierwotnej formy bułki, ale bez pergaminu.

powierzchnię można również posmarować kremem i posypać kawałkami czekolady według uznania.

podajemy do herbaty.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Likier czekoladowy - 332   kcal/100g

Podobne przepisy