skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wymieszaj mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, drożdżami, cukrem.
Krok 2:
Dodaj masło i mleko.
Krok 3:
Zagnieść ciasto.
Krok 4:
W razie potrzeby dodaj trochę mąki, włóż do filiżanki i przykryj ręcznikiem, pozostaw na 30 minut.
Krok 5:
Do nadzienia bierzemy mięso mielone, ziemniaki, cebulę.
Krok 6:
Obierz ziemniaki i gotuj do miękkości. Drobno posiekaj cebulę, usmaż, a następnie dodaj mięso mielone, sól . I smaż do miękkości.
Krok 7:
Robienie sosu. Postaw patelnię na ogniu. Rozpuść masło z warzywami. Dodaj łyżkę mąki. Doprowadź do lekko cynamonowego koloru. Stopniowo dodajemy śmietanę 20%. I gotuj sos, aż zgęstnieje, sól do smaku.
Krok 8:
Tak powinno być z grubsza.
Krok 9:
Teraz wymieszaj go z mięsem mielonym.
Krok 10:
Ugotowaliśmy ziemniaki, zlewamy wodę i popijamy. Dodaj masło do smaku. Będziemy więc mieli mięso mielone , ziemniaki , mieszankę do walcowania( wymieszaj mąkę ze skrobią) i mieszankę do smarowania samsy(wymieszaj olej roślinny z kremowym). Wszystko powinno być ciepłe, a nie gorące.
Krok 11:
Ciasto jest wypoczęte. Bierzemy go i jeszcze raz ugniatamy. Dzielimy na 8-9 części. Formujemy kulki, kładziemy na desce, przykrywamy ręcznikiem, odstawiamy na 15 minut.
Krok 12:
Bierzemy teraz każdą piłkę, zanurzamy ją w mieszaninie ze skrobią. I rozwałkuj lekko.
Krok 13:
Następnie rozwałkuj razem 4 sztuki. O średnicy do 25-30 cm Dzielimy je pojedynczo.
Krok 14:
Teraz bierzemy ciasto. Smarujemy środek olejem. I odwróć ciasto. Następnie połóż łyżkę ziemniaków i mielonego mięsa na wierzchu.
Krok 15:
Teraz zbieramy taką torbę.
Krok 16:
Skręć górę. Podstawa pozostaje nieruchoma. I prostujemy górę, okazuje się, że jest to spódnica. Robimy piękne fałdy.
Krok 17:
Teraz bierzemy w ręce i zginamy krawędzie. Nasmarowaliśmy dno olejem, aby wszystko dobrze się przykleiło. Możesz również posmarować masło pod tym ostatnim.
Krok 18:
Okazuje się, że taka Samsa. Robimy też wszystko z resztą ciasta.
Krok 19:
Rozłóż na arkuszu na papierze. Rozgrzej piekarnik do 200gr. Piec 25 minut. Przed pieczeniem posmaruj wierzch mieszanką masła.
Krok 20:
Ponownie posmaruj gotową samsę olejem. Smacznego.
Krok 21:
Pyszne...!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Beztłuszczowa śmietana - 59 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g