Samsa z ziemniakami i mięsem mielonym

okazała się bardzo smaczna Samsa. Koniecznie ugotuj! Długo patrzyłem na ten przepis. Bardzo podoba mi się sama prezentacja. I ciekawe było, jak ta Samsa jest robiona. Okazało się, że wszystko jest bardzo proste. Praca z ciastem jest bardzo łatwa i prosta. Smakowało mi chrupiące ciasto. Podawaj herbatę, mleko do samsy. Smacznego.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 26 marca-1 kwietnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 40 % 17 g
węglowodany 45 % 19 g
250 kcal
IG: 42 / 0 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymieszaj mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, drożdżami, cukrem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj masło i mleko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W razie potrzeby dodaj trochę mąki, włóż do filiżanki i przykryj ręcznikiem, pozostaw na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do nadzienia bierzemy mięso mielone, ziemniaki, cebulę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz ziemniaki i gotuj do miękkości. Drobno posiekaj cebulę, usmaż, a następnie dodaj mięso mielone, sól . I smaż do miękkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Robienie sosu. Postaw patelnię na ogniu. Rozpuść masło z warzywami. Dodaj łyżkę mąki. Doprowadź do lekko cynamonowego koloru. Stopniowo dodajemy śmietanę 20%. I gotuj sos, aż zgęstnieje, sól do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Tak powinno być z grubsza.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz wymieszaj go z mięsem mielonym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ugotowaliśmy ziemniaki, zlewamy wodę i popijamy. Dodaj masło do smaku. Będziemy więc mieli mięso mielone , ziemniaki , mieszankę do walcowania( wymieszaj mąkę ze skrobią) i mieszankę do smarowania samsy(wymieszaj olej roślinny z kremowym). Wszystko powinno być ciepłe, a nie gorące.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto jest wypoczęte. Bierzemy go i jeszcze raz ugniatamy. Dzielimy na 8-9 części. Formujemy kulki, kładziemy na desce, przykrywamy ręcznikiem, odstawiamy na 15 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Bierzemy teraz każdą piłkę, zanurzamy ją w mieszaninie ze skrobią. I rozwałkuj lekko.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie rozwałkuj razem 4 sztuki. O średnicy do 25-30 cm Dzielimy je pojedynczo.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Teraz bierzemy ciasto. Smarujemy środek olejem. I odwróć ciasto. Następnie połóż łyżkę ziemniaków i mielonego mięsa na wierzchu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Teraz zbieramy taką torbę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Skręć górę. Podstawa pozostaje nieruchoma. I prostujemy górę, okazuje się, że jest to spódnica. Robimy piękne fałdy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Teraz bierzemy w ręce i zginamy krawędzie. Nasmarowaliśmy dno olejem, aby wszystko dobrze się przykleiło. Możesz również posmarować masło pod tym ostatnim.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Okazuje się, że taka Samsa. Robimy też wszystko z resztą ciasta.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż na arkuszu na papierze. Rozgrzej piekarnik do 200gr. Piec 25 minut. Przed pieczeniem posmaruj wierzch mieszanką masła.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ponownie posmaruj gotową samsę olejem. Smacznego.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Pyszne...!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Beztłuszczowa śmietana - 59   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy