skład / składniki
metoda gotowania
1. Schłodzone masło kroimy w kostkę, a także kroimy smalec. Rozłóż kostki masła i smalcu w misce, w której zagniatamy ciasto.
2. Tutaj przesiać mąkę, dodać szczyptę waniliny i soli, szybkimi ruchami rąk zmielić składniki na okruchy.
3. Wlej mleko do osobnego pojemnika, dodaj śmietanę i żółtka, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
4. Wlej powstałą masę do miski z okruchami mąki, zagniataj ciasto. Ciasto nie jest strome, przykleja się do rąk, ale mimo to nie należy dodawać mąki. Ciasto wysyłamy do lodówki na godzinę.
5. Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 6 części. Rozwałkuj każdy kawałek w okrąg, a następnie pokrój na 12 sektorów od środka do krawędzi. Podczas pracy z jednym kawałkiem resztę trzymamy w lodówce.
6. Rozłóż trochę dżemu na szerokiej krawędzi każdego sektora i zawiń go w ciasną rolkę. W ten sposób zbieramy wszystkie puste miejsca. 
7. Bułeczki układamy na blasze do pieczenia nie ciasno do siebie, ale w odległości co najmniej 1 cm, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 40 minut, aż będzie lekko złoty rumieniec.
8. Gotowe bułeczki układamy w misce i obficie posypujemy cukrem pudrem, po czym układamy na półmisku i podajemy.
Poczęstuj się! 
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Smalec - 930 kcal/100g