bajgle na smalcu

pieczenie rozpływające się w ustach! To po prostu fantastyczne! Bajgle na smalcu-najdelikatniejsza reprodukcja sztuki kulinarnej! Sekret tkwi oczywiście w cieście: jest kruchy, kruchy, kruchy, delikatny w smaku. Jako nadzienie możesz użyć dowolnego dżemu lub gotowanego skondensowanego toffi.
KateFlyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 30 % 21 g
węglowodany 61 % 43 g
378 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Schłodzone masło kroimy w kostkę, a także kroimy smalec. Rozłóż kostki masła i smalcu w misce, w której zagniatamy ciasto.

2. Tutaj przesiać mąkę, dodać szczyptę waniliny i soli, szybkimi ruchami rąk zmielić składniki na okruchy.

3. Wlej mleko do osobnego pojemnika, dodaj śmietanę i żółtka, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

4. Wlej powstałą masę do miski z okruchami mąki, zagniataj ciasto. Ciasto nie jest strome, przykleja się do rąk, ale mimo to nie należy dodawać mąki. Ciasto wysyłamy do lodówki na godzinę.

5. Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 6 części. Rozwałkuj każdy kawałek w okrąg, a następnie pokrój na 12 sektorów od środka do krawędzi. Podczas pracy z jednym kawałkiem resztę trzymamy w lodówce.

6. Rozłóż trochę dżemu na szerokiej krawędzi każdego sektora i zawiń go w ciasną rolkę. W ten sposób zbieramy wszystkie puste miejsca. 

7. Bułeczki układamy na blasze do pieczenia nie ciasno do siebie, ale w odległości co najmniej 1 cm, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 40 minut, aż będzie lekko złoty rumieniec.

8. Gotowe bułeczki układamy w misce i obficie posypujemy cukrem pudrem, po czym układamy na półmisku i podajemy.

Poczęstuj się! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Smalec - 930   kcal/100g

Podobne przepisy