chleb kukurydziany
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
w dużej misce połącz wszystkie suche składniki.
wymieszaj.
nie zapomnij o soli, w przeciwnym razie pieczywo okaże się świeże i bez smaku, możesz również dodać szczyptę cukru, aby zrównoważyć smak.
wlej olej i wrzącą wodę. Wymieszać.
rozwałkuj powstałą kruszącą się masę między dwoma arkuszami pergaminu w warstwę o grubości około 5 mm.
usuń jeden arkusz pergaminu.
pokrój chleb na kawałki o dowolnym kształcie (nie jest to takie proste, nasiona, zwłaszcza Dynia, będą przeszkadzać).
piecz chleb kukurydziany przez 40-45 minut w 150 stopniach.
gotowe pieczywo należy wyjąć i schłodzić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Suszone pestki dyni i dyni - 553 kcal/100g
- Pestki dyni - 556 kcal/100g
- Len - 534 kcal/100g