pieczenie na Wielkanoc z budyniem i sokiem pomarańczowym

świąteczne, teksturowane wypieki o lekkim pomarańczowym smaku! .
Andrzej SzpakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 6 % 3 g
węglowodany 77 % 36 g
208 kcal
IG: 6 / 22 / 72

metoda gotowania

czas gotowania: 1 d

1. Najpierw ugotuj mąkę w mleku. Proporcja:
- 100 ml mleka
- 1 czubata łyżka (16 GR) mąki
- 5 g soli
- 3 łyżki cukru (40gr)
- 1 saszetka waniliny.
wysyłamy wszystkie składniki do małego rondla. Parzymy na umiarkowanym ogniu, intensywnie mieszając trzepaczką, aż będzie gęsty budyń.
2. Wyłącz ogień i pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej.
3. Wlej drożdże do mąki i wymieszaj.
4. Do miski z mąką wysyłamy 3 jajka, 20 ml soku pomarańczowego, skórkę z jednej pomarańczy, startą na drobnej tarce, schłodzony budyń-mieszamy –
5. Dodaj kawałki posiekanego masła i zagniataj ciasto, aby było jednorodne i elastyczne. (około 30-60 minut może zająć). Jeśli masz mieszalnik ciasta, poradzisz sobie z tym w 10 minut. Podczas ugniatania ciasto może mocno przylegać do dłoni i powierzchni roboczej, stopniowo dodawać mąkę. Gdy przestanie się kleić, po prostu ugniataj.
6. Gdy ciasto stanie się elastyczne i jednolite, dodaj rodzynki, aby równomiernie rozprowadzić je po całym cieście.
7. Gotowe ciasto przenosi się do czystej głębokiej miski-lepiej, jeśli jest z pokrywką, jeśli nie, Zamknij folią i wyślij do lodówki, aby odpoczęła i osiągnęła od 12 do 24 godzin. Dlatego wygodnie jest zagnieść ciasto wieczorem i upiec je następnego dnia. W tym czasie ciasto dobrze sprawdzi się w lodówkach.
8. Po 12-24 godzinach wyjmujemy ciasto z lodówki, kroimy na równe części. W przybliżeniu ciasto okazuje się około 1 kg, pokrój na 100 gramów.
9. Formujemy każdy kawałek w kulkę, chłodne ciasto z ciepła rąk, bardzo łatwe do uformowania. ( zobacz ten etap bardziej szczegółowo w filmie)
10. Aby zrobić "gniazdo", musisz wziąć 2 kulki. Rozwałkuj w długie kiełbaski. Skręć w opaskę uciskową, uformuj pierścień, ściskając końce razem. Gotowe "Gniazdo" przełożyć na blachę do pieczenia i pozostawić na 30-60 minut.. Aby ciasto nie wyschło i dobrze pasowało, należy w tym czasie nasmarować cienką warstwą wody.
11. Jako" gniazdo " zwiększyć się do dwóch, posmarować ubitym jajkiem na połysk (można posypać posiekanymi migdałami na wierzchu) i wysłać do pieczenia w piekarniku. Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 220 stopni, jak włożyć bułki do piekarnika, należy przestawić temperaturę na 180 stopni i piec przez 15-30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Gotowy budyń - 135   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy