chude ciasteczka z bananami i rodzynkami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do ciastek.
Krok 2:
Rodzynki namocz wcześniej w 0,5 szklanki wody o temperaturze pokojowej przez 2 godziny.
Krok 3:
Następnie osusz.
Krok 4:
Rozgnieć banana widelcem w gładkie puree.
Krok 5:
Dodaj cukier i masło, dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
Ułóż rodzynki razem z płynem, w którym zostały namoczone i ponownie wymieszaj.
Krok 7:
Osobno wymieszaj mąkę z solą, przyprawami (jeśli używasz) i proszkiem do pieczenia.
Krok 8:
Połącz masę bananową i mączną, szybko wymieszaj, Nie ugniatając zbyt mocno.
Krok 9:
Powinno zrobić gęste ciasto.
Krok 10:
Rozgrzej piekarnik do 160 °C. włóż ciasto do foremek na muffinki-około 1 łyżki. Piec na środku piekarnika przez około 15 min. lub trochę dłużej. Ostudzić przed podaniem.
Krok 11:
Schłodzić przed podaniem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g