pieczeń w cieście francuskim

przepis jest prosty, ale bardzo smaczne wypieki! Niezwykłe wypieki. Bułka okazuje się bardzo smaczna i delikatna. Ketchup lub dowolne przyprawy doskonale uzupełnią danie.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 8 g
tłuszcze 32 % 14 g
węglowodany 50 % 22 g
248 kcal
IG: 23 / 77 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnego mięsa. Najlepiej z tłuszczem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz cebulę, osusz i drobno pokrusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój mięso na bardzo małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel ziru w moździerzu na drobny proszek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto francuskie rozwałkować na dużą warstwę. Milimetra 4 grubości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na rozwałkowanym arkuszu ciasta równomiernie rozłóż pokrojone ziemniaki. I równomiernie rozprowadź kawałki mięsa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na ziemniaki i mięso posyp zieloną cebulą. Posyp zira i lekko posyp solą cały liść.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nadziewane ciasto owinąć rolką, dobrze zabezpieczyć krawędź i położyć na natłuszczonej blasze do pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotowaną bułkę posmaruj ubitym jajkiem i posyp sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 1 godz. 20 min.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po upieczeniu bułki wyjmij z piekarnika i pozwól mu trochę ostygnąć, aby nie rozpadł się podczas krojenia. Podawaj z dowolnym keczupem lub pikantnymi przyprawami.

po nałożeniu nadzienia na ciasto arkusz nie może być smarowany olejem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy