skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnego mięsa. Najlepiej z tłuszczem.
Krok 2:
Opłucz cebulę, osusz i drobno pokrusz.
Krok 3:
Pokrój mięso na bardzo małe kawałki.
Krok 4:
Zmiel ziru w moździerzu na drobny proszek.
Krok 5:
Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Krok 6:
Ciasto francuskie rozwałkować na dużą warstwę. Milimetra 4 grubości.
Krok 7:
Na rozwałkowanym arkuszu ciasta równomiernie rozłóż pokrojone ziemniaki. I równomiernie rozprowadź kawałki mięsa.
Krok 8:
Na ziemniaki i mięso posyp zieloną cebulą. Posyp zira i lekko posyp solą cały liść.
Krok 9:
Nadziewane ciasto owinąć rolką, dobrze zabezpieczyć krawędź i położyć na natłuszczonej blasze do pieczenia.
Krok 10:
Przygotowaną bułkę posmaruj ubitym jajkiem i posyp sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 1 godz. 20 min.
Krok 11:
Po upieczeniu bułki wyjmij z piekarnika i pozwól mu trochę ostygnąć, aby nie rozpadł się podczas krojenia. Podawaj z dowolnym keczupem lub pikantnymi przyprawami.
po nałożeniu nadzienia na ciasto arkusz nie może być smarowany olejem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g