babeczka na jabłkach z masłem
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Ubij jajka solą, cukrem waniliowym. Stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając ubijania. Ubijaj do gęstej masy.
Krok 3:
Dodaj zmiękczone masło i ubij, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 5:
Zagnieść ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Krok 6:
Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki.
Krok 7:
Wlej ciasto do przygotowanej formy, ułóż plasterki jabłek ciasno do siebie na wierzchu, wciskając je w ciasto.
Krok 8:
Upiec ciastko w rozgrzanym do 180 stopni. piekarnik 35-40 minut na złoty kolor.
Krok 9:
Schłodzone ciasto posyp cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!
opcjonalnie, aby uzyskać bogatszy smak, możesz dodać trochę cynamonu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g