skład / składniki
metoda gotowania
1. Zmiel płatki owsiane i zbożowe, a także pieczywo za pomocą blendera na drobne okruchy.
2. Posiekaj suszone owoce i orzechy nożem, połącz z pokruszonym okruchem.
3. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej, połącz z miodem, wymieszaj.
4. Rozbij jajko do miski, ubij mikserem, a następnie włóż do masy maślano-miodowej, dokładnie wymieszaj.
5. Połącz powstałą masę z miękiszem i suszonymi owocami, dodaj tutaj proszek do pieczenia i cynamon, wymieszaj masę.
6. Ciasto wysyłamy do lodówki na pół godziny, po czym mokrymi rękami formujemy ciasta i układamy je na blasze wyłożonej pergaminem.
7. Wysyłamy blachę do piekarnika, pieczemy ciasteczka na piękny złoty kolor, około 15-20 minut.
8. Czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej, udekoruj gotowymi ciasteczkami.
serwujemy na stole, miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Dereń - 44 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mieszanka suszonych owoców - 250 kcal/100g
- Suche śniadanie - 366 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g
- Pieczywo żytnie - 360 kcal/100g