skład / składniki
metoda gotowania
liście tej herbaty należy zbierać po zbiorach. Musisz wziąć tylko całe liście bez wad.
mycie liści nie jest konieczne, ale oczywiście musisz upewnić się, że są czyste i wolne od obcych cząstek środowiska. Konieczne jest również usunięcie gałązki.
ułóż przygotowane liście na ręczniku w jednolitej warstwie o grubości 3-5 cm. W ten sposób pozostaw liście na 10-12 godzin, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie liście więdną do niezbędnej elastyczności - po skręceniu w rurkę nie powinny pękać ani pękać.
po liście przenieś do szczelnej torby i trzymaj w zamrażarce przez kolejne 10-12 godzin.
następnie rozłóż rozmrożone liście 5-6 kaskadowo na dłoni i zawiń w gęstą rurkę. I umieść wszystkie rurki jedna na drugiej w pojemniku.
przykryj pojemnik płaskim talerzem pod ciężarem. Przykryj wszystko wilgotnym ręcznikiem. Pozostaw do fermentacji na 6-12 godzin, od czasu do czasu sprawdzając gotowość.
gotowy liść ciemnieje i nabiera jasnego, wyjątkowego smaku.
teraz rurki ostrym cienkim nożem należy podzielić na części o pożądanym rozmiarze lub można je ogólnie przepuścić przez czystą maszynkę do mięsa - w tym przypadku efekt końcowy będzie w postaci granulek.
w wybranej formie połóż posiekaną herbatę na wyłożonej blasze do pieczenia i susz w uchylonym piekarniku w temperaturze 50 stopni przez półtorej godziny.
następnie odstaw na 2-3 godziny, a następnie rozłóż w bawełnianych woreczkach. W tej formie zawieś herbatę w wentylowanym pomieszczeniu na kilka dni.
przechowuj herbatę w szczelnym pojemniku. Miłych wieczorów herbacianych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liście truskawek - 30 kcal/100g