sfermentowana herbata z liści truskawek

wyjątkowy smak sfermentowanej herbaty uzasadni czas i wysiłek. Sfermentowana herbata z liści truskawek ma ciekawy smak, nieporównywalny ani z parzonymi suchymi liśćmi, ani nawet z parzonymi świeżo zerwanymi liśćmi truskawek. Czas i wysiłek kucharza, aby przygotować tę herbatę, są tego warte. Taka herbata z pewnością stanie się towarzyszem deserowej części każdej świątecznej uczty.
maralyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
30 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 D 16 h

liście tej herbaty należy zbierać po zbiorach. Musisz wziąć tylko całe liście bez wad.

mycie liści nie jest konieczne, ale oczywiście musisz upewnić się, że są czyste i wolne od obcych cząstek środowiska. Konieczne jest również usunięcie gałązki.

ułóż przygotowane liście na ręczniku w jednolitej warstwie o grubości 3-5 cm. W ten sposób pozostaw liście na 10-12 godzin, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie liście więdną do niezbędnej elastyczności - po skręceniu w rurkę nie powinny pękać ani pękać.

po liście przenieś do szczelnej torby i trzymaj w zamrażarce przez kolejne 10-12 godzin.

następnie rozłóż rozmrożone liście 5-6 kaskadowo na dłoni i zawiń w gęstą rurkę. I umieść wszystkie rurki jedna na drugiej w pojemniku.

przykryj pojemnik płaskim talerzem pod ciężarem. Przykryj wszystko wilgotnym ręcznikiem. Pozostaw do fermentacji na 6-12 godzin, od czasu do czasu sprawdzając gotowość.

gotowy liść ciemnieje i nabiera jasnego, wyjątkowego smaku.

teraz rurki ostrym cienkim nożem należy podzielić na części o pożądanym rozmiarze lub można je ogólnie przepuścić przez czystą maszynkę do mięsa - w tym przypadku efekt końcowy będzie w postaci granulek.

w wybranej formie połóż posiekaną herbatę na wyłożonej blasze do pieczenia i susz w uchylonym piekarniku w temperaturze 50 stopni przez półtorej godziny.

następnie odstaw na 2-3 godziny, a następnie rozłóż w bawełnianych woreczkach. W tej formie zawieś herbatę w wentylowanym pomieszczeniu na kilka dni.

przechowuj herbatę w szczelnym pojemniku. Miłych wieczorów herbacianych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liście truskawek - 30   kcal/100g

Podobne przepisy