pieczenie płatków śniadaniowych

Daj krewnym pyszne domowe ciasteczka! Wypieki z płatków śniadaniowych mogą być bardzo różnorodne. Ten przepis opisuje proces przygotowywania ciastek, które są smaczne do podania z mlekiem, herbatą lub kakao. Płatki owsiane należy szybko przygotować, w przeciwnym razie wynik nie będzie tak dobry.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 9 g
tłuszcze 26 % 20 g
węglowodany 62 % 47 g
366 kcal
IG: 0 / 51 / 49

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Zmiel suche śniadanie w blenderze na okruchy.

2. Rozbij jajko do miski, ubij ręczną trzepaczką, dodaj płynny miód i wstępnie stopione masło, wymieszaj.

3. W powstałej mieszaninie rozprowadź przygotowane okruchy i płatki owsiane, dokładnie wymieszaj.

4. Zwilż ręce w wodzie, uformuj ciasto z masy, rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem.

5. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 20 minut. W zależności od rodzaju i mocy piekarnika czas może się zmieniać.

serwujemy ciasteczka na stole.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche śniadanie - 366   kcal/100g

Podobne przepisy