ciasto na suchych drożdżach z brzoskwiniami

pozostaje świeży przez długi czas, zachowuje miękkość, nie kruszy się. Takie ciasto można piec w dużych porcjach przez cały tydzień, aby móc codziennie pić z nim herbatę. Ciasto wielkanocne pozostanie tak samo smaczne, jak świeżo po wyjęciu z piekarnika. Wilgotne ciasto wielkanocne to wygrana-wygrana dla dużej rodziny, która spodziewa się wielu gości.
LotosAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 74 % 45 g
283 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie żywności. Przesiej mąkę pszenną najwyższej jakości, rozpuść margarynę w łaźni wodnej. Mleko i jajko kurze powinny osiągnąć temperaturę pokojową. W standardowym zestawie produktów na ciasto zamiast rodzynek będzie suszona brzoskwinia, którą kroimy w małą kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suche drożdże mieszamy z mąką, dodajemy sól, cukier, kardamon i mieszamy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbijamy jedno jajko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj stopioną margarynę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mleko i zagniataj ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto nie przykleja się już do rąk, układamy w nim równomiernie kostki suszonej brzoskwini.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Natychmiast rozłóż gotowe ciasto na foremkach i umieść w ciepłym miejscu. Konieczne jest umieszczenie mniej ciasta na wzrost. Mam składane formy, zamykam pokrywki. Gdy ciasto jest mocno dopasowane, pokrywki również się podniosą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto wyrosło w 30 minut, foremki stały przy baterii. Można upiec.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Formy wkładamy do zimnego piekarnika. Mój piekarnik elektryczny miał temperaturę 250 stopni. Najpierw tryb pieczenia góra-dół. Po 15 minutach zostawiłem tylko dolne ciepło. Ciasto jeszcze bardziej podniosło się, ale nie spłonęło. Całkowity czas przebywania ciast wielkanocnych w piekarniku wynosi 30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gorące ciasta z piekarnika i posmaruj blaty syropem cukrowym, aby kryształy cukru były równomiernie rozmieszczone na całej powierzchni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Składane formy wygodnie opadają w dół, nie trzeba ich Potrząsać. Usuwamy ciasta z form, są dość ciężkie, pomimo przepychu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Sprawdź nasze ciasto w sekcji. Nie kruszy się, ponieważ w kompozycji jest mało muffinek. Reżim temperaturowy był dobrze utrzymany,więc ciasto było równomiernie upieczone w środku. Nie smakuje MDLE. Brzoskwinie są miękkie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Możesz natychmiast wypić herbatę z ciastami wielkanocnymi lub możesz zostawić połowę na jutro. Takie ciasto pozostanie świeże, ponieważ na górze nie ma kremówki, która wysycha, a wewnątrz będzie lekko wilgotna i miękka.

lepiej jest używać kandyzowanych i suszonych owoców w jasnych odcieniach jako nadzienia na ciasto wielkanocne, aby wyglądało pięknie w przekroju. Ciemne owoce, takie jak suszone śliwki, malują ciasto na brzydki fioletowy kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy