skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie żywności. Przesiej mąkę pszenną najwyższej jakości, rozpuść margarynę w łaźni wodnej. Mleko i jajko kurze powinny osiągnąć temperaturę pokojową. W standardowym zestawie produktów na ciasto zamiast rodzynek będzie suszona brzoskwinia, którą kroimy w małą kostkę.
Krok 2:
Suche drożdże mieszamy z mąką, dodajemy sól, cukier, kardamon i mieszamy.
Krok 3:
Rozbijamy jedno jajko.
Krok 4:
Dodaj stopioną margarynę.
Krok 5:
Dodaj mleko i zagniataj ciasto.
Krok 6:
Ciasto nie przykleja się już do rąk, układamy w nim równomiernie kostki suszonej brzoskwini.
Krok 7:
Natychmiast rozłóż gotowe ciasto na foremkach i umieść w ciepłym miejscu. Konieczne jest umieszczenie mniej ciasta na wzrost. Mam składane formy, zamykam pokrywki. Gdy ciasto jest mocno dopasowane, pokrywki również się podniosą.
Krok 8:
Ciasto wyrosło w 30 minut, foremki stały przy baterii. Można upiec.
Krok 9:
Formy wkładamy do zimnego piekarnika. Mój piekarnik elektryczny miał temperaturę 250 stopni. Najpierw tryb pieczenia góra-dół. Po 15 minutach zostawiłem tylko dolne ciepło. Ciasto jeszcze bardziej podniosło się, ale nie spłonęło. Całkowity czas przebywania ciast wielkanocnych w piekarniku wynosi 30 minut.
Krok 10:
Wyjmij gorące ciasta z piekarnika i posmaruj blaty syropem cukrowym, aby kryształy cukru były równomiernie rozmieszczone na całej powierzchni.
Krok 11:
Składane formy wygodnie opadają w dół, nie trzeba ich Potrząsać. Usuwamy ciasta z form, są dość ciężkie, pomimo przepychu.
Krok 12:
Sprawdź nasze ciasto w sekcji. Nie kruszy się, ponieważ w kompozycji jest mało muffinek. Reżim temperaturowy był dobrze utrzymany,więc ciasto było równomiernie upieczone w środku. Nie smakuje MDLE. Brzoskwinie są miękkie.
Krok 13:
Możesz natychmiast wypić herbatę z ciastami wielkanocnymi lub możesz zostawić połowę na jutro. Takie ciasto pozostanie świeże, ponieważ na górze nie ma kremówki, która wysycha, a wewnątrz będzie lekko wilgotna i miękka.
lepiej jest używać kandyzowanych i suszonych owoców w jasnych odcieniach jako nadzienia na ciasto wielkanocne, aby wyglądało pięknie w przekroju. Ciemne owoce, takie jak suszone śliwki, malują ciasto na brzydki fioletowy kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g