ciasto cytrynowe do ostatniego okruchu

Niesamowite, na stole nie pozostanie ani jedno okruchy!
Andrzej SzpakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 21 % 15 g
węglowodany 71 % 51 g
357 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

do mąki należy dodać margarynę i zmielić ją, aby uzyskać jednorodne ciasto, do tej mieszanki dodać osobno ubite 2 żółtka ze 100 g cukru, po wymieszaniu tej mieszanki do uzyskania jednorodnej kompozycji należy dodać osobno ubite białka z kilkoma kroplami soku z cytryny. Następnie ponownie wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie-ciasto jest gotowe! Podziel kruche ciasto na 2 równe porcje. Połowę ciasta, podzielonego na małe części, Wyślij do zamrażarki, aby lekko zamarzło. Rozłóż drugą połowę równomiernie na podstawie formy, zrób niską stronę.
po przygotowaniu podstawy ciasta cytrynowego możesz zacząć nadziewać.

zmiel cytrynę w blenderze lub maszynce do mięsa, po wyjęciu z niej kości. Dodaj 200 g cukru i wymieszaj! Nadzienie do ciasta cytrynowego jest gotowe!
umieść nadzienie na wstępnie przygotowanej podstawie, zetrzyj ciasto, które zostało wysłane do zamrażarki na tarce.

piec ciasto cytrynowe w temperaturze 190 stopni przez 35 minut. Dostać w gotowości!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy