ciasto przekąskowe z pierś kurczaka i pieczarkami

soczyste ciasto z kurczaka z grzybami i ananasem. To ciasto z kurczaka to prawdziwy ratownik. Odbywa się to dość łatwo i szybko. Zamiast kurczaka możesz wziąć dowolne mięso-indyka, wieprzowinę, wołowinę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 16 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 7 % 2 g
163 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Ananasy wyjąć z syropu, osuszyć i pokroić na kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pieczarki pokroić w plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smaż grzyby na oliwie z oliwek, aż będą złotobrązowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój filet z kurczaka wzdłuż na talerze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Lekko ubij mięso, uważając, aby nie uszkodzić jego integralności, aby sok nie wyciekł zbytnio.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól, pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na dnie prostokątnego silikonowego naczynia do pieczenia ułóż część fileta z kurczaka w jednej warstwie, aby dno było całkowicie zakryte. Zachodziłem na siebie, aby mięso zakrywało zarówno dno, jak i boki formy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż równomiernie część ananasów i grzybów na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp startym serem i polej majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj nadzienie majonezem. Generalnie nie jestem zwolennikiem pieczenia majonezu w żadnej formie, ale tutaj wydawało się to uzasadnione. Ale nawet bez majonezu danie okaże się dość soczyste.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Powtórz warstwy jeszcze 2 razy. Ostatnią warstwą powinien być filet z kurczaka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 190°C na 40-50 minut. Wyjmij gotowe ciasto z formy i pokrój na kawałki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy