skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mleko wymieszać z cukrem, szczyptą soli, olejem i podgrzać do wrzenia.
Krok 2:
Zdjąć z ognia i w porcjach wprowadzić mąkę, intensywnie mieszając. Powinieneś dostać gęstą owsiankę.Jeśli okaże się zbyt gęsty, dodaj trochę wody, jeśli jest płynny, wróć do pieca i gotuj na średnim ogniu przez kilka minut.
Krok 3:
Przenieś owsiankę do miski i ostudź, aż będzie ciepła.
Krok 4:
Drobno posiekaj kandyzowane owoce.
Krok 5:
Ubij schłodzoną owsiankę na wysokich obrotach i dodaj jajka pojedynczo.
Krok 6:
Dodaj wanilinę i dobrze ubij.
Krok 7:
Na koniec dodaj proszek do pieczenia i szybko dokładnie wymieszaj.
Krok 8:
Dodaj kandyzowane owoce.
Krok 9:
Rozłóż na natłuszczonych foremkach i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Gotowość do sprawdzenia wykałaczką.
jak każda babeczka, możesz dodać rodzynki lub posiekane orzechy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kandyzowane owoce - 216 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g