skład / składniki
metoda gotowania
1. Pokrój masło w kostkę, włóż do miski, wlej tutaj mąkę, potrzyj rękami okruchy. Rozbij jajko na okruchy, dodaj wodę, dodaj szczyptę soli, zagniataj ciasto. Gotowe ciasto pakujemy w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na 20 minut.
2. Wyjmij ciasto z lodówki, posyp powierzchnię roboczą mąką, rozwałkuj ciasto o grubości około 2-3 mm, włóż do formy, w której upieczemy ciasto, przebij ciasto widelcem na obwodzie i wyślij do lodówki na 20 minut.
3. Po upływie określonego czasu przykryj ciasto pergaminem i wlej równą warstwę ładunku (na przykład kaszy), a dopiero potem wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez 15 minut, a następnie usuń pergamin i ładunek, kontynuuj pieczenie przez kolejne 5-8 minut, aż podstawa wyschnie, a ciasto stanie się złote.
4. Rozbijamy jaja kurze do miski, dodajemy również żółtko, ubijamy trzepaczką, następnie dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Wlać przygotowane wypełnienie na podstawę, drobno pokroić trybulę, posypać wierzch. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.
5. Paprykę kroimy w paski, pomidory w małe kostki. Wlać ocet z czerwonego wina i oliwę z oliwek, dodać kapary, wszystko delikatnie wymieszać.
rozłóż przygotowaną mieszankę warzywną na cieście, pokrój i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Trybula - 237 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g
- Suszone pomidory - 213 kcal/100g