ciasto z kerwilem

doskonałe danie na ucztę! Spróbuj! Ciasto z kerwilem przypomina delikatną tartę z kruchą podstawą i pikantnym nadzieniem. Słodka papryka i pomidory doskonale uzupełniają smak ciasta i jednocześnie służą jako dekoracja.
Lilik75Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 44 % 21 g
węglowodany 40 % 19 g
307 kcal
IG: 30 / 0 / 70

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Pokrój masło w kostkę, włóż do miski, wlej tutaj mąkę, potrzyj rękami okruchy. Rozbij jajko na okruchy, dodaj wodę, dodaj szczyptę soli, zagniataj ciasto. Gotowe ciasto pakujemy w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na 20 minut.

2. Wyjmij ciasto z lodówki, posyp powierzchnię roboczą mąką, rozwałkuj ciasto o grubości około 2-3 mm, włóż do formy, w której upieczemy ciasto, przebij ciasto widelcem na obwodzie i wyślij do lodówki na 20 minut.

3. Po upływie określonego czasu przykryj ciasto pergaminem i wlej równą warstwę ładunku (na przykład kaszy), a dopiero potem wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez 15 minut, a następnie usuń pergamin i ładunek, kontynuuj pieczenie przez kolejne 5-8 minut, aż podstawa wyschnie, a ciasto stanie się złote.

4. Rozbijamy jaja kurze do miski, dodajemy również żółtko, ubijamy trzepaczką, następnie dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Wlać przygotowane wypełnienie na podstawę, drobno pokroić trybulę, posypać wierzch. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.

5. Paprykę kroimy w paski, pomidory w małe kostki. Wlać ocet z czerwonego wina i oliwę z oliwek, dodać kapary, wszystko delikatnie wymieszać.

rozłóż przygotowaną mieszankę warzywną na cieście, pokrój i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Trybula - 237   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g
  • Suszone pomidory - 213   kcal/100g

Podobne przepisy